Svet 0

11.09.2024.

23:55

Užas u Maleziji: Učitelji zlostavljali 400 dece; Akcijom policije svi spašeni

Vlasti Malezije spasile su više od 400 dece i tinejdžera za koje se sumnja da su seksualno iskorišćavani u domovima za mlade koje vodi istaknuta islamska dobrotvorna organizacija povezana sa zabranjenom verskom sektom, rekao je visoki policijski zvaničnika.

Izvor: Index.hr

Užas u Maleziji: Učitelji zlostavljali 400 dece; Akcijom policije svi spašeni
EPA-EFE/FAZRY ISMAIL

Podeli:

Policija je uhapsila 171 odraslu osobu, uključujući islamske veroučitelje, u koordinisanim racijama na 20 lokacija u dve malezijske države, rekao je generalni inspektor Razarudin Husain.

Među spašenim je 201 dečak i 201 devojčica starosti od jedne do 17 godina, nakon što su ovog meseca podnete prijave o navodnom zanemarivanju, zlostavljanju i seksualnom uznemiravanju, rekao je on.

Nije rekao ko je podneo prijave.

Domovima je upravljala organizacija pod nazivom Global Ikhvan Services and Business (GISB), rekao je on. To je malezijska kompanija koja radi sve od supermarketa do perionica i posluje u nekoliko zemalja, uključujući Indoneziju, Singapur, Egipat, Saudijsku Arabiju, Francusku, Australiju i Tajland, navodi se na njenom sajtu.

GISB nije odgovorio na Rojtersov zahtev za komentar o seksualnoj eksploataciji.

U saopštenju je demantovao izveštaje na društvenim mrežama da je eksploatisao i koristio decu kao radnike, ističući da se nikada neće baviti ilegalnim aktivnostima i da će sarađivati sa vlastima u rešavanju slučaja.

GISB je povezan sa sada bivšom malezijskom verskom sektom Al-Arkam, koju je vlada zabranila 1994. GISB je priznao vezu, ali sada sebe opisuje kao islamski konglomerat zasnovan na muslimanskim običajima.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: