Svet 1

11.09.2024.

21:45

Izdato upozorenje: Cela Evropa je na udaru

Cela Evropa je na ivici velikih promena. Ove nedelje, značajna promena temperature proširiće se na veći deo Evrope, zahvaljujući uspostavljanju širokog koridora ili meridijanskog toka od severa ka dubokom jugu i Mediteranu.

Izvor: Index.hr

Izdato upozorenje: Cela Evropa je na udaru
Shutterstock/Konstantinos Sokolas

Podeli:

Od četvrtka do subote, jak kontrast između vazdušnih masa stvoriće frontalni sistem širom centralne Evrope i Mediterana, piše Severe Weather Europe.

Ovaj hladni front doneće najniže temperature ove jeseni. Ovo će izazvati još jedan nalet prekomerne kiše i veći rizik od poplava širom Italije, alpskog regiona i okolnih područja.

Osim toga, hladnija vazdušna masa doneće ekstremne snežne padavine u više Alpe, posebno u severne predele.

Nagomilani novi sneg od četvrtka do ponedeljka sledeće nedelje ukazuje na veoma velike količine snega duž severne ivice Alpa. Lokalno bi moglo da se nakupi 100-150 cm svežeg snega, ponegde i oko 200 cm.

Ovo je posebno ekstremno za prvi događaj hladne sezone. Temperature širom Evrope će sredinom septembra biti oko 10°C ispod proseka. Najviše odstupanja biće u Francuskoj, alpskom regionu, Italiji, na Balkanu, Austriji i Mađarskoj.

"Novi frontalni sistem će verovatno doneti još više padavina u severnu Italiju, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Istorija nam govori da su ovi uzastopni padavinski događaji od velike važnosti i da ih treba pažljivo pratiti zbog mogućih poplava", piše SVE.

Zabrinjavajuća je i mogućnost prekomerne kiše na severnoj strani Alpa, što je povezano sa sekundarnim niskim nivoom koji osciluje ispod velikog gornjeg jezgra.

Smernice modela sugerišu da bi mogao da putuje sa severnog Balkana nazad ka Češkoj i istočnoj Nemačkoj tokom vikenda, donoseći obilne padavine u regionu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: