Svet 16

11.09.2024.

18:30

Postoji tajni plan za kraj rata; Zelenski poručio: Prisiliću ih

Američki predsednik Džozef Bajden nagovestio je da bi Vašington mogao da ukine ograničenja na ukrajinsku upotrebu američkih raketa dugog dometa protiv ciljeva na ruskoj teritoriji.

Izvor: Index.hr

Postoji tajni plan za kraj rata; Zelenski poručio: Prisiliću ih
Profimedia

Podeli:

Ako se to dogodi, to bi ispunilo višemesečne zahteve Ukrajine za ublažavanje ograničenja američkog naoružanja, za koje ukrajinski lideri kažu da ih usporavaju u odbrani od ruske invazije.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je više puta pozivao Zapad da dozvoli njegovim snagama da koriste zapadno oružje dugog dometa za napad na Rusiju.

Američki šef diplomatije Entoni Blinken boravi danas u Kijevu i postavlja se pitanje da li će ova ključna odluka biti saopštena tokom njegove posete. Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami je s Blinkenom i zajedno će održati važne sastanke s Ukrajincima.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu pratite u našem Blogu UŽIVO.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da ima "plan pobede" koji će predstaviti američkom predsedniku Džozefu Bajdenu kasnije ovog meseca. Plan će, kako kaže, primorati Rusiju da diplomatski okonča svoj rat. Ukrajinski lider je rekao da će plan raditi na jačanju Kijeva i imati "psihološki" uticaj na Moskvu, ali nije naveo više detalja.

On je dodao da će plan morati da bude predstavljen saveznicima Ukrajine pre drugog međunarodnog mirovnog samita, koji želi da održi kasnije ove godine.

"Ako partneri podrže plan, Ukrajini će biti lakše da natera Rusiju da okonča rat", rekao je on.

"Čemu služi ovaj plan? To je ozbiljno jačanje Ukrajine i, po mom mišljenju, imaće i psihološki i politički uticaj na odluku Rusije da okonča ovaj rat", rekao je Zelenski.

Zelenski je već spomenuo pripremu tog plana na konferenciji za novinare krajem avgusta, ne ulazeći u detalje. Tada je samo rekao da je upad Ukrajine u rusku Kursku oblast početkom avgusta deo tog plana, u nadi da će tako Ukrajina dobiti jaču poziciju za eventualne mirovne pregovore s Moskvom.

Republikanci su duboko podeljeni oko Ukrajine i izborni uspeh Donalda Trampa mogao bi radikalno da promeni američku spoljnu politiku. Trampovi saradnici su nagovestili da će, ukoliko on pobedi, iskoristiti pomoć da primoraju Kijev da učini teritorijalne ustupke Rusiji kako bi zaustavio rat.

Zelenski je pozvao Veliku Britaniju i SAD da donesu "snažne odluke", misleći na dozvolu za upotrebu oružja dugog dometa duboko u Rusiji.

"Malo kasnije razgovaraću s Blinkenom i ministrom spoljnih poslova Velike Britanije. Ne znam sve detalje našeg razgovora. Biću otvoren i iskren", rekao je on.

Kremlj je reagovao na mogućnost da SAD danas daju dozvolu za dalekometno gađanje ciljeva u Rusiji. On je najavio "odgovarajući odgovor" Rusije ako Sjedinjene Države dozvole Ukrajini da udari duboko u Rusiju pomoću raketnih sistema ATACMS.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da izgleda kako je Vašington već dozvolio Ukrajini da koristi oružje za dugotrajne udare na teritoriji Rusije. Predsednik Donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je u sredu da će Moskva smatrati SAD i njihove saveznike zaraćenim stranama ako dopuste Kijevu da koristi oružje dugog dometa.

Rusija i Kina bi mogle da "udruže svoje potencijale" ako se suoče s agresijom, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na nedeljnom brifingu za štampu, Zaharova je upitana o mogućem razmeštanju američkih projektila u Japanu. Izveštava se da su SAD izrazile interesovanje za razmeštanje raketnog sistema srednjeg dometa tifon u Japanu tokom zajedničkih vojnih vežbi.

"Želela bih da vas podsetim da će Moskva i Peking na 'dvostruko obuzdavanje' Sjedinjenih Država odgovoriti 'dvostrukom kontramerom'", rekla je Zaharova

"Jasno je da će i Rusija i Kina reagovati na pojavu dodatnih i veoma značajnih raketnih pretnji, a njihova reakcija će biti daleko od političke, što su dve zemlje takođe više puta potvrdile. Naši odnosi nisu usmereni protiv trećih zemalja. Ovo je odbrambena pozicija, ovo nije inicijativa da se cilja na druge zemlje, ali ako se protiv nas vodi agresivna politika, zašto ne bismo kombinovali svoje potencijale i odgovorili na adekvatan način", rekla je Zaharova.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da bi Moskva trebalo da razmotri ograničavanje izvoza uranijuma, titanijuma i nikla kao znak odmazde Zapadu. On je rekao da bi takva ograničenja mogla da budu uvedena i za drugu robu i istakao da je Rusija veliki proizvođač prirodnog gasa, dijamanata i zlata.

Ali on je rekao da te mere ne treba preduzimati "sutra" i da ne bi trebalo da štete Rusiji.

"Molim vas, pogledajte neke od roba koje isporučujemo na svetsko tržište... Možda bi trebalo da razmislimo o određenim ograničenjima – uranijum, titan, nikl", rekao je Putin premijeru Mihailu Mišustinu.

"Jednostavno ne smemo da uradimo ništa što bi moglo da nam škodi", dodao je on.
 

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: