Svet 0

11.09.2024.

17:08

Neobičan susret: Tramp, Kamala i Bajden zajedno na komemoraciji žrtvama 11. septembra

Američki predsednik Džo Bajden i potpredsednica Kamala Haris stali su danas pored Donalda Trampa i njegovog potpredsednika Džej Di Vensa kako bi obeležili 23. godišnjicu napada 11. septembra na njujorške nebodere, u kojem je poginulo skoro 3.000 ljudi.

Izvor: Index.hr

Neobičan susret: Tramp, Kamala i Bajden zajedno na komemoraciji žrtvama 11. septembra
Profimedia

Podeli:

Nisu zakazane izjave na takozvanom mestu "Ground Zero", gde su avioni srušili dva nebodera Svetskog trgovinskog centra. Imena poginulih pročitali su njihovi rođaci.

Haris, demokratska predsednička kandidatkinja, i Tramp, njen republikanski rival, pojavili su se zajedno jutro posle burne debate u Filadelfiji, samo osam nedelja pre predsedničkih izbora 5. novembra.

Haris i Tramp su se rukovali i kratko razgovarali neposredno pre komemoracije. Bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg stao je između Bajdena i Trampa.

Nakon Njujorka, Bajden i Haris planiraju da odlete za Šenksvil u Pensilvaniji, gde su putnici na letu "United Flight 93" obuzdali teroriste, a avion se srušio u polju, sprečivši još jedan napad. Potom će se vratiti u Vašington da posete spomenik u Pentagonu, koji je takođe pogođen u napadima.

"Na današnji dan pre 23 godine teroristi su verovali da mogu da slome našu volju i da nas bace na kolena. Pogrešili su. Uvek će grešiti. U najmračnijim vremenima našli smo svetlost. I suočeni sa strahom, mi smo okupili smo se da bismo branili našu zemlju i pomogli jedni drugima“, rekao je Bajden u svojoj jutarnjoj objavi.

Tramp, koji takođe planira da poseti spomenik u Pensilvaniji, rekao je za Foks njuz u sredu: "Bio je to veoma, veoma tužan, užasan dan. Nikada se ništa slično nije dogodilo."

Bajden je ranije izdao proglas odajući počast onima koji su poginuli u napadima, kao i stotinama hiljada Amerikanaca koji su se dobrovoljno prijavili za vojnu službu nakon njih.

"Ovim patriotama iz generacije 11. septembra dugujemo zahvalnost koju nikada nećemo moći u potpunosti da otplatimo", rekao je Bajden, navodeći aktivnosti američke vojske u Avganistanu, Iraku i drugim ratnim zonama, kao i zarobljavanje i ubistvo Osame bin Ladena, koji je organizovao napade.

Lideri američkog Kongresa juče su posthumno dodelili zlatnu medalju Kongresa za trinaest vojnika poginulih u samoubilačkom napadu 26. avgusta 2021. na aerodromu u Kabulu tokom haotičnog povlačenja SAD iz Avganistana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: