Svet 0

11.09.2024.

16:20

Francuska otkrila: Sprečili smo tri napada na Olimpijske i Paraolimpijske igre

Francuske vlasti sprečile su tri planirana napada na Olimpijske i Paraolimpijske igre u Parizu i drugim gradovima koji su bili domaćini letnjih događaja, rekao je danas nacionalni tužilac za borbu protiv terorizma Olivije Kristen.

Izvor: Tanjug

Francuska otkrila: Sprečili smo tri napada na Olimpijske i Paraolimpijske igre
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Podeli:

On je rekao da su zavere uključivale planove za napad na ''izraelske institucije ili predstavnike Izraela u Parizu“ tokom Olimpijskih igara, dok izraelski sportisti nisu bili meta, prenosi AP.

Ukupno pet osoba, uključujući jednog maloletnika, uhapšeno je pod sumnjom da su umešani u tri osujećene zavere za napade na OI.

Osumnjičeni su u pritvoru i suočavaju se sa različitim optužbama za terorizam, rekao je tužilac.

U Francuskoj su važile najviše mere bezbednosti mesecima uoči Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, koje su završene prošle nedelje.

U maju su pripadnici Generalnog direktorata za unutrašnju bezbednost uhapsili 18-godišnjeg muškarca iz Čečenije zbog sumnje da stoji iza plana za napad na olimpijske fudbalske događaje koji su održani u gradu Sent Etjen na jugu zemlje.

Planirani napad je bio da se gađaju ''ustanove poput barova oko stadiona Žofroa“, rekao je tužilac. 

Osumnjičeni je optužen za planiranje "nasilne akcije" u ime džihadističke ideologije Islamske države.

Francuska je takođe ojačala odbranu svog vazdušnog prostora tokom letnjih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara, raspoređujući ratne avione, jurišne helikoptere, osmatračke avione, vojne i policijske bespilotne letelice da patroliraju nebom iznad Pariza i mediteranskog lučkog grada Marseja koji je bio domaćin jedriličarskih i fudbalskih takmičenja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: