Svet 0

11.09.2024.

21:50

Bajden: Izrael mora da radi na bezbednosti propalestinskih aktivista

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da Izrael mora da učini više da osigura da se incidenti poput ubistva propalestinske aktivistkinje Ajšenur Ezgi, američke državljanke, više nikada ne ponove.

Izvor: Tanjug

Bajden: Izrael mora da radi na bezbednosti propalestinskih aktivista
EPA/CHRIS RATCLIFFE POOL

Podeli:

On je ubistvo aktivistkinje na okupiranoj Zapadnoj obali nazvao ''potpuno neprihvatljivim'', prenosi Rojters.

Bajden je rekao da, iako je Izrael preuzeo odgovornost za njenu smrt, američka vlada očekuje da nastavi da ima pristup istrazi o okolnostima pucnjave.

"Mora da postoji puna odgovornost. I Izrael mora da učini više da osigura da se ovakvi incidenti više nikada ne ponove", rekao je on.

Bajden je takođe osudio nasilje na okupiranoj Zapadnoj obali od strane "ekstremnih izraelskih doseljenika" i "palestinskih terorista", dan nakon što su najviši američki zvaničnici zatražili reviziju ponašanja izraelske vojske na toj palestinskoj teritoriji.

''Nastaviću da podržavam politike koje sve ekstremiste, i Izraelce i Palestince, smatraju odgovornim za podsticanje nasilja, a koji služe kao prepreka miru“, rekao je Bajden.

Ajšenur Ezgi Ejgi (26), koja ima američko-tursko državljanstvo, ubijena je prošlog petka na protestnom maršu u Beiti, selu u blizini Nablusa, gde su krajnje desničarski jevrejski doseljenici više puta napali Palestince.

Izrael je rekao da je smrt aktivistkinje bila slučajna.

   

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: