Svet 0

11.09.2024.

15:42

Vanredno, vanredno, vanredno: Stiže uragan VIDEO

U američkoj saveznoj državi Luizijani danas je proglašena vanredna situacija i naložena evakuacija stanovništva, dok se očekuje nalet uragana Fransin kasnije u toku dana.

Izvor: Tanjug

Vanredno, vanredno, vanredno: Stiže uragan VIDEO
Profimedia

Podeli:

Efekat uragana se oseća u Nju Orleansu i široj oblasti Meksičkog zaliva, sve do granice Luizijane sa Alabamom i Floridom, a u Zalivu je obustavljena četvrtina proizvodnje nafte i gasa.

Predsednik SAD Džozef Bajden je proglasio vanrednu situaciju na federalnom nivou za Luizijanu, kako bi ubrzao sve potrebne napore za pomoć ili spasavanje, prenosi Rojters.

Nekoliko okruga na obali Luizijane izdalo je obaveznu naredbu za evakuaciju, a državno odeljenje za transport je izdalo mape evakuacije.

Grad Nju Orleans je podelio vreće peska na pet lokacija.

''Očekuju se štetni i po život opasni uraganski vetrovi u delovima južne Luizijane u sredu, gde je na snazi upozorenje na uragan“, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Centar za uragane unapredio je tropsku oluju u uragan u utorak uveče kada je maksimalni trajni vetar dostigao 120 km/h, stavljajući ga na donji kraj kategorije 1 na skali uragana Safir-Simpson.

Američka nacionalna meteorološka služba izdala je mere ili upozorenja o olujnim udarima duž cele obale Luizijane, Misisipija i Alabame.

Istovremeno, proizvođači nafte i gasa napustili su mnoge platforme u Meksičkom zalivu, skinuvši sa mreže oko četvrtinu proizvodnje energije, saopštio je američki Biro za bezbednost i zaštitu životne sredine (BSEE) u utorak.

Oluja će takođe ugroziti postrojenja za izvoz tečnog prirodnog gasa (LNG) koja su nedavno izgrađena u regionu, gde se proizvodi oko 15 odsto američke proizvodnje nafte i 2 odsto proizvodnje prirodnog gasa.

Najveća oluja koja je pogodila Luizijanu bio je uragan Katrina 2005, koji je usmrtio 1.400 ljudi i naneo štetu u vrednosti od 125 milijardi dolara, prema izveštaju Centra za uragane iz 2023. godine.

Pročitajte još:

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: