Svet 3

11.09.2024.

10:27

Rusi, obiće vam se o glavu

Nakon dvogodišnjih pregovor, u Rusiju stigli iranski balistički projektili, piše Forbs, ali I dodaje da bi se baš oni mogli “obiti Rusiji o glavu”.

Izvor: Index.hr

Rusi, obiće vam se o glavu
Profimedia

Podeli:

Kako se navodi, prva isporuka 200 projektila Fath-360 u Rusiju je stigla 4. septembra, što američki državni sekretar Entoni Blinken ocenjuje kao "dramatičnu eskalaciju" u ratu u Ukrajini.

Ali situacija je mogla biti još i gora, piše dalje Forbs, navodeći da, iako je Fath-360 mali projektil kratkog dometa, a 200 njih nije veliki broj kada se govori o ruskoj kampanji bombardiovanja, i tih 200 se Rusima može obiti o glavu.

Jer, to bi mogla biti kap koja je prelila čašu za saveznike Ukrajine, koji su do sada Ukrajincima branili da najbolje američko i evropsko naoružanje ispaljuju na mete unutar Rusije. S dolaskom iranskih raketa u Rusiju pojavili su se i znakovi kako bi se taj stav mogao promeniti, dodaje se u tekstu čije delove je preneo hrvatski portal Index.hr.

Niko još za sada ništa ne obećava, ali Blinken je priznao da isporuka projektila Fath-360 opravdava otvaranje razgovora o restrikcijama. Obećao je i da će otvoreno saslušati argumente Ukrajine. "S pažnjom ćemo slušati", rekao je američki državni sekretar.

Inače, Fath-360 je balistički projektil na satelitsko navođenje. Svaki od njih ima domet od oko 120 kilometara, dok na primer, ruski balistički projektili Iskander ima domet od 500 kilometara.

Ukrajinski kolumnista Aleksander Kovalenko predviđa da će Rusija "ove projektile koristiti za sejanje užasa u blizini granice, pogotovo u regionima Sumi i Harkov". Kaže da ti projektili neće doneti "nekakvu ključnu promenu u pozadini ili zoni borbi”.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: