Svet 3

11.09.2024.

8:20

Trampe, poješće te Putin za doručak

Ceo svet s pažnjom je pratio sinoćnu debate dva američka predsednička kandidata, a poseban značaj dat je pitanju rata u Ukrajini.

Izvor: Index.hr

Trampe, poješće te Putin za doručak
Tanjug/Gabrielle Lurie/San Francisco Chronicle via AP

Podeli:

Republikanski kandidat za predsednika SAD na predstojećim novembarskim izborima, i nekadašnji predsednik SAD, Donald Tramp je tom prilikom rekao da je potrebno da se taj rat okonča, dodajući da poznaje i predsednike Rusije Vladimira Putina i Ukrajine Volodimira Zelenskog, uz ocenu da ga obojica ''veoma poštuju''.

''Ja ću govoriti s obojicom, i učiniti da sednu i dogovore se. Bajden nije znao kako da priča s Putinom i sad su milioni mrtvi. To vodi ka trećem svetskom ratu, a mi sad ni ne znamo gde nam je predsednik. On ni ne zna da li je živ'', rekao je Tramp tokom debate sa demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris na televiziji ABC.

On je dodao da je u interesu SAD da se završi rat. Tramp je naveo da Rusija ima nuklearno oružje, ali da o tome  niko ništa ne priča.

''On to možda upotrebi, a možda i ne, ali on to ima. Putin je krenuo u rat jer je Haris loš pregovarač'', rekao je on.

Tramp je rekao i da ruski predsednik podržava Haris i da je Bajden mrzi. "Mrzi je. Ne može da je podnese", naglasio je.

S druge strane Tramp je rekao da je Haris "najgora potpredsednica u istoriji i tvrdeći da nije uspela da spreči rat između  Ukrajine i Rusije pre invazije.

Haris je pak ponovila da će snažno podržati Ukrajinu.

"Verujem da je razlog zašto Donald Tramp kaže da će ovaj rat biti gotov u roku od 24 sata taj što bi jednostavno odustao od njega. Kroz rad koji smo ja i drugi obavili, okupili smo 50 zemalja da podrže Ukrajinu u njenoj odbrani, i zbog naše podrške, zbog protivvazdušne odbrane, municije, artiljerije, tenkova Abrams, Ukrajina stoji kao nezavisna i slobodna država", navela je Haris.  

"Da je Donald Tramp predsednik, Putin bi upravo sada sedeo u Kijevu. Putinova agenda nije samo Ukrajina. Shvatite zašto su evropski saveznici i naši saveznici u NATO-u toliko zahvalni što više niste predsednik", nastavila je.

Tvrdi i da je Putin "diktator koji će pojesti Trampa za ručak".

Podsetimo, kandidatkinja demokrata Kamala Haris i republikanac Donald Tramp suočili su se u žučnoj debati u Filadelfiji, boreći se za glasove birača uoči izbora za predsednika Sjedinjenih Država u novembru.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: