Svet 30

11.09.2024.

23:45

Rat – 931. dan: Eksplozije duž fronta; Oboreni dronovi; "Plan pobede" je na stolu

Rat u Ukrajini – 931. dan.

Izvor: B92.net

Rat – 931. dan: Eksplozije duž fronta; Oboreni dronovi; "Plan pobede" je na stolu
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Jedna žena je stradala, a tri osobe su povređene u napadu dronovima ukrajinske vojske tokom noći na Moskvu. Kijev je napao nekoliko regiona Rusije sa 144 bespilotne letelice.

U Kijevskom okrugu Solomjan večeras je eksplodirala ersoft granata na teritoriji stadiona, a u eksploziji je povređen tinejdžer, saopštila je Glavna uprava Nacionalne policije ukrajinske prestonice.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da su noćas oborile 20 od 25 dronova koje je Rusija lansirala.

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tokom posete Kijevu sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lamijem.

Završeno

22:03

"NATO treba da ruši ruske dronove na Baltiku"

Litvanski ministar odbrane izjavio je danas da bi avioni NATO-a stacionirani u baltičkim zemljama trebalo da obore ruske dronove u vazdušnom prostoru njegove zemlje i njenih suseda, nakon što je ruski dron pao u Letoniji prošle nedelje.

Od ulaska tri baltičke zemlje u NATO 2004. godine, njihovim nebom patroliraju NATO avioni jer ne poseduju borbene avione. Misija NATO-a za nadgledanje baltičkog neba "treba ne samo da patrolira, već bi trebalo i, ako je potrebno, ako je moguće, ako vreme dozvoljava, da skrati lanac odlučivanja na nivou NATO-a kako bi avioni mogli odmah da polete i unište dronove," rekao je novinarima Laurinas Kasciunas.

Ruski dron "Šahed" iranske proizvodnje srušio se u subotu u Letoniji, ali nije eksplodirao.
 

19:44

Stiže više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u ratu iz Amerike

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je danas više od 700 miliona dolara podrške Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tokom posete Kijevu sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lamijem.

Američko finansiranje uključuje 325 miliona dolara energetske pomoći i skoro 290 miliona dolara humanitarne pomoći, rekao je Blinken na konferenciji za novinare, preneo je Rojters. Kako je naveo AP, ukrajinski zvaničnici vršili su pritisak na posetioce da im dozvole da koriste rakete dugog dometa koje je obezbedio Zapad protiv ciljeva unutar Rusije. Blinken je rekao da će o tome razgovarati u Vašingtonu i obavestiti predsednika SAD Džozefa Bajdena.

"Govoreći u ime Sjedinjenih Američkih Država, mi smo se prilagođavali i prilagođavali kako su se menjale potrebe, kako se menjalo bojno polje. I ne sumnjam da ćemo to nastaviti da radimo kako se ovo bude razvijalo", rekao je Blinken na konferenciji za novinare.

Lami je rekao da Britanija izdvaja tri milijarde funti godišnje za pomoć Ukrajini. Američki državni sekretar Entoni Blinken i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami stigli su u posetu Kijevu, gde su se sastali sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i drugim zvaničnicima.

17:11

Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 460 vojnika u zoni odgovornosti grupe "Zapad"
  • Ruska PVO sredstva oborila su tokom prethodnog dana 6 raketa "atakams" i 57 protivničkih dronova
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 110 vojnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Istok"
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su tokom prethodnog dana oko 180 pripadnika u zoni odgovornosti grupe snaga "Sever"
  • Grupa "Jug" odbila je tokom prethodnog dana gotovo 655 vojnika
  • Oružane snage Rusije uništile su komandni punkt na liniji fronta grupe snaga "Hortica", skladište municije ukrajinske vojske
  • Oružane snage Ukrajine u zoni odgovornosti grupe snaga "Centar" izgubile su gotovo 510 vojnika
  • Oružane snage Ukrajine tokom prethodnog dana izgubile su oko 110 vojnika i raketni sistem "mlrs" američke proizvodnje u zoni odgovornosti grupe snaga "Dnjepar"
     

14:32

Upotrebljeno prvi put i pogodak: Uništen T-64B

12:47

Oglasili se Rusi: Ovo su ukrajinski gubici


U poslednja 24 časa Oružane snage Ukrajine su na kurskom pravcu izgubile više od 350 vojnika, 13 oklopnih vozila, do kojih tri tenka i tri oklopna transportera, jedno artiljerijsko oruđem dva lansera za raketne sisteme i 19 automobila, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Ruska grupa "Sever" odbila je kontranapad i sprečila pokušaj napada ukrajinske vojske u Kurskoj oblasti.

Protivnik je izgubio do 30 vojnika, dok je 10 zarobljeno. Uništena su dva tenka, oklopno vozilo i šest automobila, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Ministarstvo ističe da su ruske snage porazile ukrajinsku vojsku u 18 naselja Kurske oblasti.

U saopštenju se dodaje da su ruska avijacija i raketne snage proteklog dana izvele napade na 11 ukrajinskih brigada u 15 naselja Sumske oblasti.

12:03

Pogođeni Mig-29

12:03

Fotografija Blinkena u Kijevu

Podeli:

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: