Svet 6

10.09.2024.

23:15

Dramatična karta otkriva zemlje u dometu novih ukrajinskih dronova MAPA

Ukrajinske bespilotne letelice (UAV) mogu da gađaju ciljeve na udaljenostima duboko unutar evropske Rusije, rekao je šef vojne obaveštajne službe zemlje Kirilo Budanov, dok mapa pokazuje domet ukrajinskih dronova.

Izvor: Njuzvik, b92.net

Dramatična karta otkriva zemlje u dometu novih ukrajinskih dronova MAPA
Profimedia

Podeli:

Kijev nastavlja da poziva Zapad da ukine ograničenja na oružje dugog dometa, kao što su Armijski taktički raketni sistem (ATACMS) i krstareće rakete "Storm Šadou" koje je obezbedila Velika Britanija.

Ali Budanov je hvalio svoje sposobnosti koristeći mnogo manje i jeftinije borbene i izviđačke bespilotne letelice, kao i pomorske bespilotne letelice koje su korišćene za napad na rusku Crnomorsku flotu.

Ruske vlasti optužile su Kijev da je tokom ponedeljka izveo rasprostranjeni napad dronom na devet ruskih regiona koji je zapalio stambene zgrade i prouzrokovao prekid letova na moskovskim aerodromima Vnukovo, Domodedovo i Šeremetjevo.

Posle napada dronovima u utorak u Rusiji, ukrajinsko ministarstvo odbrane je za Njuzvik reklo:

"Ne komentarišemo šta se dešava na teritoriji Rusije."

Tri dana ranije, šef ukrajinske Vojne obaveštajne službe (GUR) Kirilo Budanov je u objavi na Fejsbuku rekao da osoblje ukrajinske obaveštajne službe radi sa specijalistima na razvoju dronova koji mogu da pogađaju ciljeve udaljene do 1.800 km (1.200 milja) i sugerisao da su kijevski sajber stručnjaci locirali slabe tačke Rusije.

Mapa koju je izradio Njuzvik pokazuje radijus ovog dometa dronova za koji Ukrajina kaže da poseduje, a koji iz Kijeva stiže do planina Urala koji ocrtavaju evropski i azijski deo Rusije. Opseg obuhvata ruske gradove udaljene od Moskve, kao što su Čeljabinsk, Kazanj i Jekaterinburg.

Podsećanja radi, 18. jula izbio je požar u blizini vojne fabrike u Jekaterinburgu, a u januaru je ukrajinska obaveštajna služba izvestila da je avion Suhoj Su-34 uništen na aerodromu "Šagol" u Čeljabinsku.

Radijus takođe uključuje severni Kazahstan, Iran i delove Bliskog istoka, iako nema sugestije da bi Kijev ciljao ove oblasti.

"Cela infrastruktura Rusije, koja radi za rat, pretrpela je i pretrpeće gubitke", rekao je Budanov u objavi u subotu, dodajući da ruski "vojni aerodromi, koji predstavljaju stalnu pretnju mirnim ukrajinskim gradovima, drhte od vazdušnih napada".

On nije precizirao koji su dronovi korišćeni ili gde, ali su njegovi komentari bili javno priznanje uloge Ukrajine u napadima na vojne aerodrome unutar Rusije koji su se pojačali poslednjih meseci, često bez da Kijev direktno prizna odgovornost.

Pročitajte još: 

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: