Svet 0

10.09.2024.

20:02

Zelenski zvanično predstavio Sibihu: Treba nam novi samit mira

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski predstavio je danas novoimenovanog ministra spoljnih poslova Ukrajine Andrija Sibihu i naveo da bi jedan od prioriteta rada njegovog ministarstva trebalo da bude održavanje produktivnog drugog samita mira ove godine.

Izvor: Tanjug

Zelenski zvanično predstavio Sibihu: Treba nam novi samit mira
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Podeli:

"Potreban nam je produktivan drugi samit mira ove godine. To znači maksimalno uključivanje sveta u implementaciju Formule mira i maksimalno jačanje naših pozicija kako bi proces obnove mira bio zaista pravedan", rekao je Zelenski.

Prema njegovim rečima, mir za Ukrajinu i pravedan kraj ovog rata nije samo istorijska misija, već svakodnevni i veoma mukotrpan rad.

"Uveren sam da je Ukrajina sposobna da uradi takav posao - da pobedi u ovom ratu i obezbedi mir", rekao je on. Zelenski je kao jedan od prioriteta naveo i povećan fokus na susedne zemlje.

"Razumemo koliko je težak politički proces, na primer, sada u Poljskoj. Štaviše, tamo će uskoro početi novi izborni proces. Razumemo situaciju u Mađarskoj, razumemo situaciju u Slovačkoj, Moldaviji, Rumuniji. Sve ovo zahteva delikatnost, istrajnost i zaštitu ukrajinskih interesa, kao i naših zajedničkih interesa sa susedima“, naglasio je ukrajinski predsednik.

On je takođe napomenuo da Ukrajina treba da bude aktivna u svim regionima sveta.

"Mnogo je već urađeno za ovo, ali je potrebno daleko više. Posebno se fokusiramo na jačanje rada u Latinskoj Americi, Africi i azijskim zemljama", rekao je Zelenski.

On je dodao da su od velikog značaja hitne potrebe fronta i obezbeđivanje održivosti cele države. "Najavljeni odbrambeni paketi moraju biti isporučeni što je pre moguće. Obezbeđivanje fronta, zajednička odbrambena proizvodnja, ... jačanje sankcija Rusiji i korišćenje ruske imovine zarad ukrajinske odbrane, podrška našim zajednicama u inostranstvu", istakao je Zelenski.

On je podvukao da standard za ukrajinske diplomatske radnike u inostranstvu treba da bude duboko razumevanje zemlje domaćina.

Sibiha je poručio da će njegovo Ministarstvo "raditi istrajno, principijelno i aktivno: diplomatski gde je potrebno, a gde je potrebno oštro".

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: