Svet 1

10.09.2024.

18:40

Finska pred eksplozijom? Ruska paravojna grupa naoružana do zuba na granici

Naoružani pripadnici ruske paravojne grupe Rusič, čiji članovi su osumnjičeni za ratne zločine u Ukrajini, patroliraju na granici s Finskom u Viborgu, piše Yle, pozivajući se na pisanje ruskih medija.

Izvor: Tanjug

Finska pred eksplozijom? Ruska paravojna grupa naoružana do zuba na granici
Profimedia/Dmytro Smolienko/UKRINFOR/SIPA/2405021538

Podeli:

Kako navodi finski javni servis, ruska neonacistička i paravojna grupa "Rusič" saopštila je na servisu za razmenu poruka Telegram da je započela obaveštajne i nadzorne aktivnosti na granici između Finske i Rusije.

Grupa tvrdi da je sklopila dogovor s ruskom graničnom stražom, koja deluje u okviru ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Predstavnik paravojne grupe potvrdio je saradnju sanktpeterburškom sajtu Fontanka. Kako navodi portal, grupa podržava ruske graničare, između ostalog i, patroliranjem na granici u regionu Viborg.

Finsko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da komentariše, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo da granična policija prati situaciju, "kao što je obično slučaj sa svim aktivnostima u blizini finske granice".

Rusič je na svom kanalu na Telegramu objavio slike na kojima naoružani maskirani muškarci šetaju terenom i poziraju ispred vodene površine.

Na slikama se vidi sedam muškaraca, a nejasno je da li je prikazana cela grupa koja je došla do finske granice, ili ima više članova.

Jedna od slika je verovatno snimljena na obali kanala Sajma u blizini brane Ratijarvi, procenjuje grafička dizajnerka Eva Sarlin, koja je, kako kaže, procenu zasnovala na detaljima vidljivim na fotografiji i satelitskim snimcima.

Prema njenim rečima, najkraća udaljenost od procenjene lokacije snimanja do finske granice je 7,5 kilometara vazdušne linije. Lokacija je od Viborga udaljena oko 20 kilometara.
Borci iz paravojne grupe Rusič učestvuju u bitkama u Ukrajini od 2014. godine.
Bivši vođa i komandant grupe Jan Petrovski uhapšen je u Finskoj na međunarodnom aerodromu Helsinki-Vanta u julu 2023. godine.

Centralna kriminalistička policija Finske pokrenula je istragu, a Petrovski je osumnjičen za ratne zločine na istoku Ukrajine 2014–2015. 
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: