Svet 0

10.09.2024.

23:34

Putin poručio Americi: Vi nas izazivate

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da Sjedinjene Američke Države svojim delovanjem izazivaju trku u naoružanju.

Izvor: Tanjug

Putin poručio Americi: Vi nas izazivate
Tanjug/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Podeli:

On je rekao da agresivnim akcijama Vašington pokušava da ostvari značajnu vojnu prednost, razbijajući "postojeću bezbednosnu arhitekturu i ravnotežu snaga u azijsko-pacifičkom regionu".

"U stvari, Sjedinjene Američke Države provociraju trku u naoružanju, bez obzira na bezbednost svojih evropskih i azijskih saveznika", rekao je Putin, obraćajući se učesnicima komandnih vežbi Okean-2024 putem video veze.

Ruski lider je istakao da SAD otvoreno saopštavaju planove za raspoređivanje raketa srednjeg i manjeg dometa (INF), uključujući i teritoriju azijsko-pacifičkog regiona, prenosi Izvestija.

"Teritorije ostrva u zapadnom delu Tihog okeana, kao i neke zemlje azijsko-pacifičkog regiona, smatraju se prioritetnim područjima za njihovo raspoređivanje. Istovremeno, američke oružane snage već uvežbavaju prebacivanje i razmeštanje perspektivnih raketnih sistema u azijsko-pacifičkom regionu", rekao je ruski lider.
On je istakao da će Rusija nastaviti da jača svoju mornaricu, uključujući i stratešku nuklearnu komponentu. 

Takođe je naveo da će se tokom vežbi Okean-2024 uvežbavati zadaci koji su maksimalno slični borbenim. 

"Ovakve vežbe velikih razmera održavaju se prvi put posle tri decenije", rekao je Putin. 

Vežbe Okean-2024 u Tihom i Arktičkom okeanu, Sredozemnom, Kaspijskom i Baltičkom moru počele su ranije danas i trajaće do  16. septembra. U njima će učestvovati više od 400 ratnih brodova, podmornica i pomoćnih plovila, više od 120 aviona i helikoptera, kao i više od 90 hiljada ljudi.

Uključena su i četiri ratna broda i brod za snabdevanje iz sastava Mornarice Narodnooslobodilačke vojske. 

Kako je za Izvestija objasnio vojni analitičar i politikolog Vadim Mingaljev, vežbe Okean-2024 bile su odgovor Rusije i Kine na izazove SAD.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: