Svet 0

10.09.2024.

16:06

Švedska dobila novu ministarku spoljnih poslova; Ko je Kristersonova "princeza"?

Bivša švedska ministarka za migracije Marija Malmer Stenergard imenovana je danas za novog ministra spoljnih poslova Švedske.

Izvor: Tanjug

Švedska dobila novu ministarku spoljnih poslova; Ko je Kristersonova "princeza"?
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Ova 43-godišnjakinja iz Kristianstada nazvana je "princezom" premijera Ulfa Kristersona a često se spekuliše da bi jednog dana mogla da preuzme mesto lidera Umerene stranke, prenosi Aftonbladet.

Malmer Stenergard je u Riksdagu (švedskom parlamentu) od 2014. godine, a izabrana je u odbor Umerene stranke 2021.

Posle izbora 2022. obavljala je funkciju ministra za migracije, a poslednje dve godine radila je na sprovođenju mera za smanjenje imigracije. Ona je privukla pažnju u jesen 2023. kada je otvorila mogućnost deportovanja imigranata koji su odali počast terorističkim grupama poput Hamasa.

Marija Malmer Stenergard je rođena u Kristianstadu na jugu Švedske. Godine 2008. diplomirala je pravo na Univerzitetu u Lundu. Između ostalog, radila je i kao sudski izvršilac.

Premijer Ulf Kristerson na današnjoj sednici parlamenta predstaviće nove ministre, a pored Stenergard, Džesika Rozenkranc će biti imenovana za novu ministarku EU, a tu dužnost preuzeće od Džesike Rozval, za koju se očekuje da postane nova švedska komesarka EU.

Doskorašnji ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom saopštio je 4. septembra da podnosi ostavku na tu funkciju, samo dve godine nakon što je izabran, kao i da se više neće baviti politikom.

On je na društvenoj mreži Iks napisao da je o tome razmišljao već neko vreme, kao i da je ponosan na sve što je urađeno u prethodne dve godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: