Svet 0

10.09.2024.

18:17

Protesti u Indiji ne staju; Traži se pravda i bolji uslovi rada

Doktori u indijskoj saveznoj državi Zapadni Bengal poručili su danas da će nastaviti sa štrajkom zbog silovanja i ubistva specijalizanta, ako se ne ispune njihovi zahtevi, usprkos odluci Vrhovnog suda da se do danas protesti prekinu.

Izvor: Indeks

Protesti u Indiji ne staju; Traži se pravda i bolji uslovi rada
EPA/PIYAL ADHIKARY

Podeli:

I dok su se prostesti u ostalim državama postepeno smanjivali nakon što je Vrhovni sud oformio radnu grupu za sigurnost u bolnicama, doktori u Zapadnom Bengalu, gde se zločin dogodio, nastavljaju i dalje sa štrajkom.

Nedavno je u prostoru medicinske poliklinike i fakulteta R.G. Kar u istočnom gradu Kolkati silovana i ubijena 31-godišnja doktorka na specijalizaciji, što je izazvalo proteste u celoj zemlji među doktorima, a i podsetilo na grupno silovanje i ubistvo 23-godišnje studentkinje u autobusu u Nju Delhiju 2012. godine.

Udruženje mladih doktora Zapadnog Bengala marširalo je danas u Kolkati zajedno s zaposlenima iz više poliklinika tražeći pravdu za žrtvu i pojačanu sigurnost u bolnicama.

Oni su rekli da će "razmotriti" naredbu suda da se do utorka uveče vrate na posao, ali samo ako im se do tada ispune zahtevi.

"U suprotnom ćemo protumačiti da vlada ne želi da se ova bezazlena situacija reši. U tom slučaju ćemo vladu smatrati odgovornom za situaciju koja se odvija u zemlji", najavilo je udruženje doktora u saopštenju za javnost koje predstavlja oko 7000 medicinskih zaposlenih.

Oni traže da se u bolnice postave dodatne nadzorne kamere, da se rasporedi žensko osoblje zaduženo za sigurnost, bolju osvijetljenost, posebne sanitarne prostorije za žene i prostorije za odmor.

Vladin službenik je rekao da su sredstva već izdvojena, ali da neće biti na raspolaganju do utorka naveče i da će trebati neko vreme da se stvari pokrenu.

Indija je nakon brutalnog grupnog silovanja i ubistva 2012. studentkinje u Nju Delhiju uvela velike promene u sistemu krivičnog pravosuđa, uključujući strože kazne, ali aktivisti kažu da se malo toga promenilo i da nije dovoljno učinjeno kako bi se sprečilo nasilje nad ženama.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: