Svet 1

10.09.2024.

14:08

"Jeljcin je lepo rekao Klintonu..."

SAD i njihovi saveznici su propustili priliku da reše pitanje Rusije d su je u potpunosti prihvatili 1990-ih, smatra sekretar Saveta bezbednosti Sergej Šojgu.

Izvor: Russia today

"Jeljcin je lepo rekao Klintonu..."
EPA/STRINGER

Podeli:

U intervjuu za kanal Rusija-24 emitovanom u utorak, bivši ministar odbrane se prisetio kako je 1994. tadašnji predsednik Boris Jeljcin rekao svom američkom kolegi Bilu Klintonu da „Rusija mora da bude prva zemlja koja će ući u NATO“.

"Da su nas u tom trenutku brzo uveli u Evropsku uniju... verujem da bismo do danas izgubili suverenitet. Resursi i prirodna nalazišta kojima naša zemlja raspolaže bili bi u velikoj meri preraspodeljeni i oteti", rekao je Šojgu.

Rusija je sredinom 1990-ih bila u dubokoj finansijskoj krizi i oslanjala se na stranu pomoć da bi ostala na površini, tako da bi dobrovoljno otišla u zapadno krilo, da joj je to jasno ponuđeno, tvrdi još ruski zvaničnik.

"Napravili su grešku. Trebalo je da nas što pre ubace u EU. I bili bismo kao članice EU: Samo komanda preko okeana, sklopili bismo šape i spremali se da skočimo kroz obruč", razmišljao je Šojgu u ovonedeljnom intervjuu.

Kao primer evropejskog povinovanja američkim hirovima, Šojgu je naveo skandal sa francuskim nosačima helikoptera klase Mistral, koje je Rusija naručila 2011. za svoju mornaricu. Sporazum je poništen nakon oružanog puča u Kijevu 2014. godine, pokušaja da se kazni Moskva zbog prihvatanja otcepljenog Krima kao novog ruskog regiona.

Vašington je izvršio pritisak na Pariz da raskine ugovor sa Rusijom koristeći iznos novčane kazne francuskoj banci, tvrdi Šojgu. Očigledno je mislio na BNP Paribas sa liste u Parizu, koji je u junu 2014. pristao da se izjasni o krivici sa Amerikancima u slučaju izbegavanja sankcija i da plati kaznu od 9 milijardi dolara za zatvaranje slučaja.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: