Svet 17

10.09.2024.

13:51

Kremlj: Imamo plan; Samlećemo ih

Ruska vojska ima plan za proterivanje ukrajinskih snaga iz ruske pogranične regije Kursk, rekao je danas Dmitri Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina.

Izvor: Index.hr, Tanjug

Kremlj: Imamo plan; Samlećemo ih
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Podeli:

Dodao je da će ruska vojska "samleti" ukrajinske snage, koje su pre više od mesec dana upale u Kursk i  zauzele više od 1.000 kvadratnih kilometara, sa više od 100 naselja i zarobile više od 500 ruskih vojnika.

"Naravno, vojska ima sve potrebne planove, ali ne mislim da se o tim planovima može javno raspravljati", rekao je odgovarajući na pitanje kada će ukrajinske snage biti isterane s teritorija Rusije.

S druge strane, sekretar Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu izjavio je danas da dnevno bude ubijeno ili ranjeno i do 2.000 ukrajinskih vojnika i da Ukrajina u proseku izgubi 28 kvadratnih kilometara teritorije.

Šojgu je za televiziju "Rusija 24" ocenio da je Ukrajina napadom na Kursku oblast htela da primora Rusiju da pregovara o sopstvenim uslovima o prekidu rata i da je Kijev planirao da odvrati ruske oružane snage od napredovanja u Donbasu, prenosi Ria novosti.

Podsetimo, ukrajinska vojska 6. avgusta je upala u Kursku oblast s ciljem da zauzme tu teritoriju, ali, prema rečima načelnika Generalštaba Rusije, Valerija Gerasimova, njihovo napredovanje je zaustavljeno.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će "neprijatelj dobiti dostojan odgovor" i da će svi ciljevi koji stoje pred Rusijom biće ostvareni.

Šojgu je rekao da su tokom avgusta i septembra ruske snage oslobodile 1.000 kvadratnih kilometara ukrajinske teritorije.

Takođe je rekao i da po pitanju rešavanja konflikta s Ukrajinom, više od 110 zemalja pozitivno ocenjuje inicijative Kine i Brazila i da postoji mnogo različitih predloga za rešavanje konflikta, ali su zasnovani na istanbulskom projektu iz 2022. godine.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: