Svet 10

10.09.2024.

14:37

Ukrajinske snage ojačane

Kada su ukrajinske snage u junu 2023. godine pokrenule svoju dugoočekivanu – a kasnije i žestoko kritikovanu- protivofanzivnu odbranu, njihova 47. mehaniziovana brigada bila je predvodnica, piše Forbes.

Izvor: Indeks

Ukrajinske snage ojačane
EPA/Rickie Tongo

Podeli:

Bila je to skupa protivofanzivna odbrana za elitnu brigadu koju je obučavao NATO.

Tokom višemesečnih brutalnih napada, brigada je izgubila gotovo sve svoje tenkove Leopard 2R, nekoliko tenkova Leopard 2A6 i desetke oklopnih vozila M-2 Bradley, kao i na stotine vojnika.

Ipak, nakon svih tih žestokih borbi, brigada nije otišla na zasluženi odmor barem još godinu dana.

Početkom septembra, 47. mehanizovana brigada napokon je napustila front u Donjecku na istoku Ukrajine i premestila se na relativnu sigurnost Pavlohrada, nekih stotinak kilometara zapadno od Pokrovska koji je trenutno žarište ruske ofanzive u regiji.

M-2 vozila

U Pavlogradu je brigada počela da popunjava svoje redove mladim vojnicima, da popravlja oštećenu opremu i – što je možda najvažnije – da se priprema za dobiljanje novih vozila M-2 iz SAD-a.

Jedna od najboljih brigada čitave ukrajinske vojske dobilja još najboljih vozila.

Nije slučajnost da je američka vlada najavila novi paket vojne pomoći za Ukrajinu – koji uključuje vozila M-2 – upravo kada je brigada napokon otišla s fronte oko Pokrovska.

Nije precizno poznato koliko se tačno tih vozila nalazi u poslednjem paketu pomoći, vrednom 250 miliona dolara.

U ranijim paketima bilo ih je oko tristotine.

Amerikancima ta vozila sigurno neće nedostajati: na hiljade viškova Bradleya američke vojske nalaze se u skladištima širom SAD-a.

Bradley je istovremeno i blagoslov i prokletstvo. To je jedina ukrajinska jedinica za koju je sigurno da upravlja ovim vozilima.

U svojoj punoj snazi, 47. mehanizovana brigada trebala bi da ima oko stotinak Bradleya.

Komandne jednice u Kijevu upravo zato šalje brigadu u akciju.

Kada je snažna ruska vojska pokrenula ofenzivu u području između Avdiivke i Pokrovska prošlog oktobra, generali su 47. brigadi naredili da se prebaci s juga na istok zemlje i da se pridruži tamo u obrani.

Četiri meseca kasnije Avdiivka je pala. Istočni dio fronta se nakratko stabilizovao i 47. brigada se u aprilu napokon počela pripremati da napusti frontu i da se odmori – prvi put u devet meseci.

Velika očekivanja od 47. mehanizovane brigade

Pet meseci kasnije, brigada je izgubila većinu svojih oklopnih vozila Assault Breacher, trećinu tenkova Abrams i još 20 Bradleya.

Čak i uz naporan rad odreda za popravke na fronti, brigadi ponestaje Bradleya.

To bi se uskoro trebalo promeniti. Teško je da se predvidi koliko dugo će 47. mehanizirana brigada moći da odmara.

Rusi još uvek napreduju prema Pokrovsku, a ostvaruju i male napretke severno i južno od samog grada.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: