Svet 0

10.09.2024.

14:48

Na pomolu novi savez Rusija-Izrael?

Ubistvo političkog lidera Hamasa Ismaila Hanijeha označilo je značajnu prekretnicu u pregovorima o prekidu vatre u Gazi. Na pomolu je sada novi savez Rusija - Izrael?

Izvor: Klix.ba

Na pomolu novi savez Rusija-Izrael?
Tanjug/Abir Sultan/Pool via AP

Podeli:

Hanije je igrao ključnu ulogu u ovim pregovorima, a njegova smrt je ozbiljno zakomplikovala mirovni proces, povećavajući rizik od dalje regionalne eskalacije.

SAD su razvile plan za postizanje sporazuma, a većina uslova sporazuma je rešena. Ostaju dva ključna pitanja: zahtev Izraela da zadrži svoje snage u koridoru Filadelfija i spiskovi talaca i zarobljenika koji će biti razmenjeni, što je osetljivo pitanje za obe strane, piše RT.

Prema izvorima u turskom ministarstvu spoljnih poslova, SAD su nagovestile da će izaći iz pregovora ako ne bude postignut napredak u roku od dve sedmice.

Izrael ne može da priuštiti ustupke

Uprkos rastućem međunarodnom pritisku, Izrael ostaje čvrst u odbijanju prekida vatre. Premijer te zemlje Benjamin Netanijahu se našao u nesigurnom položaju, balansirajući između zahteva međunarodne zajednice, pritiska SAD-a i vlastitih političkih interesa.

Jedan od primarnih razloga zašto Izrael ne može da pristane na prekid vatre je bezbednost.

Netanijahu i njegova vlada vide Hamas kao egzistencijalnu pretnju. Svaki ustupak, kao što je prekid vatre bez potpunog uništenja Hamasove vojne infrastrukture, mogao bi se shvatiti kao znak slabosti koja potencijalno vodi daljem nasilju.

Domaći politički pritisci takođe igraju značajnu ulogu. Netanijahu se suočava sa snažnim otporom desničarskih političkih snaga koje su odlučno protiv bilo kakvih ustupaka Palestincima i zahtevaju tvrdolinijaški pristup. Svaki korak ka prekidu vatre, koji se može smatrati ustupkom Hamasu, može dovesti do političkog pada Netanijahua i njegove vlade.

Netanijahu je također lično ugrožen. Ako pristane na prekid vatre i ne ispuni svoja obećanja o eliminaciji Hamasa, njegovi politički protivnici mogli bi pozvati na njegovu ostavku.

Neki analitičari sugerišu da bi, ako vojna kampanja protiv Hamasa ne uspe, Netanijahu mogao biti optužen ne samo za političku slabost već i za neuspešno vođstvo, što bi potencijalno dovelo do krivičnog gonjenja i zatvaranja.

Može li Moskva pomoći?

Usled zaustavljenih pregovora uz posredovanje SAD-a, Izrael se očigledno obratio Rusiji za pomoć u osiguravanju oslobađanja talaca koje drži Hamas.

Apel Izraela Rusiji za pomoć u oslobađanju talaca iz Gaze može izgledati neočekivano, ali je logičan potez u kontekstu dugotrajnog i intenzivnog sukoba s Hamasom.

S obzirom da diplomatski napori SAD-a, Katara i Egipta nisu dali opipljive rezultate, Izrael je odlučio da  traži pomoć od Moskve jer ima dugogodišnje veze s palestinskim frakcijama, uključujući Hamas.

Ovaj apel naglašava strateški značaj Rusije na Bliskom istoku, gde deluje ne samo kao partner raznim igračima, već i kao posrednik sposoban da utiče na stranke koje su manje dostupne zapadnim diplomatama.

Netanijahu je primoran da istražuje alternativne kanale za postizanje svojih ciljeva, budući da su ključni međunarodni posrednici bili neuspešni u rešavanju talačke krize.

Traženje pomoći Rusije je pokušaj da se pronađe izlaz iz kritične situacije koja bi se mogla pokazati kobnom za Netanijahuovu političku karijeru.

Šta Rusija dobija?

Za Rusiju, ovaj zahtev predstavlja priliku da ojača svoju poziciju na Bliskom istoku, učvrsti diplomatske veze s Izraelom i potvrdi svoju ulogu ključnog međunarodnog igrača sposobnog za rešavanje složenih regionalnih sukoba.

Uspostavljene veze Moskve sa Hamasom čine je značajnim partnerom u mogućim pregovorima za oslobađanje talaca.

Osim toga, Rusija može iskoristiti svoj uticaj na Hamas i druge palestinske frakcije kako bi podstakla na kompromis koji je ranije bio neuhvatljiv.

Saradnja između Izraela i Rusije po pitanju talaca mogla bi značajno uticati na budući tok sukoba u Gazi. Ako Moskva uspe da postigne napredak u pregovorima s Hamasom, to ne samo da bi pojačalo njen  uticaj na Bliskom istoku, već bi označilo i kritičan korak za Izrael ka rešavanju jednog od najbolnijih pitanja u trenutnom sukobu.

Dok SAD nastavljaju svoje napore u pregovorima o prekidu vatre s Gazom, uslovi su i dalje komplikovani, a duboka neslaganja i dalje postoje između strana. Budući da je Vašington sada zaokupljen predstojećim predsedničkim izborima u novembru i nema efektivnu polugu bilo nad Izraelom ili Hamasom, ishod ovih pregovora ostaje neizvestan.

Međutim, kakvi god rezultati budu postignuti, mogli bi značajno uticati na dalji razvoj sukoba i stabilnost regiona.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: