Svet 0

10.09.2024.

11:11

Predat tajni plan; Zelenskom drhte ruke

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena poslala je tajni izveštaj Kongresu o svojoj strategiji za rat u Ukrajini, preneo je Rojters danas pozivajući se na tri neimenovana izvora.

Izvor: The Kyiv Independent

Predat tajni plan; Zelenskom drhte ruke
Profimedia

Podeli:

Strategija, koju je Bajdenova administracija trebalo da podnese u nekoliko kongresnih komiteta, pomenuta je u predlogu zakona o pomoći koji je usvojen krajem aprila, a kojim je Kijevu obezbeđeno blizu 61 milijardu dolara.

Međutim, rok za podnošenje tog izveštaja je istekao početkom juna pa su neki članovi Kongresa rekli da su razočarani i da razmišljaju o blokiranju daljeg finansiranja rata u Ukrajini, navodi Rojters.

Zakonodavci su, ipak, 9. septembra primili dugo očekivani izveštaj, ali ga još nisu pregledali, rekao je Rojtersu neimenovani zvaničnik Kongresa. Za sada nisu poznati detalji te strategije.

Rojters podseća da je Vašington obećao novi paket oružja, municije i druge odbrambene pomoći za Kijev u vrednosti od 250 miliona dolara.

Kijev dugo tvrdi da ograničenja upotrebe oružja dugog dometa guše njegove ratne napore, ali SAD i dalje zabranjuju Ukrajini da koristi taktički raketni sistem dugog dometa (ATACMS) i drugo oružje dugog dometa koje isporučuje Amerika za dublje udare unutar Rusije.

Kijev sada dodatno strahuje da bi zbog kašnjenja izveštaja koji se dostavljaju Kongresu opet moglo da dođe do kašnjenja isporuka oružja i sredstava u kritičnim trenucima rata

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: