Svet 22

10.09.2024.

23:45

Rat – 930. dan: Hiljade mrtvih; Sve je razoreno; Otkriveni "poverljivi" planovi

Rat u Ukrajini – 930. dan.

Izvor: B92.net

Rat  – 930. dan: Hiljade mrtvih; Sve je razoreno; Otkriveni "poverljivi" planovi
Profimedia

Podeli:

Ukrajina je za napad izabrala Kursku oblast jer se ispostavila kao najslabija tačka u odbrani ruske vojske, rekao je u intervjuu za Si-En-En glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Oleksandar Sirski.

Jedna žena je ubijena, a tri osobe su povređene u napadu dronova ukrajinske vojske tokom noći na Moskvu, saopštio je guverner Moskovske oblasti Andrej Vorobjov.

Ruska vojska uspostavila je kontrolu nad mestima Krasnogorovka, Grigorovka, Galicinovka i Vodjanoje u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR).

Završeno

20:48

Ruske trupe napale ukrajinsku grupu od stotinu vojnika

Ruske trupe napale su grupu od skoro stotinu vojnika Oružanih snaga Ukrajine u delu Zaporoške oblasti koji se nalazi pod kontrolom Kijeva, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

"U selu Mali Ščerbaki napadnuta je grupa od 90 vojnika koji su stigli kao pojačanje", rekao je on.

Pored toga, Lebedev je saopštio da je izveden napad i na tehniku i grupu ukrajinskih vojnika od 30 ljudi u selu Malinovka u Zaporožju.

19:15

Rusi uništili skoro sve...

Ruska vojska uništila je skoro sve termoelektrane koje su snabdevale Harkov strujom, saopštio je na brifingu premijer Ukrajine Denis Šmigal.

"Rusi su praktično uništili sve termoelektrane koje su bile oko Harkova", rekao je Šmigalj.

Prema rečima političara, u ovom trenutku vlasti zemlje šalju u grad male mobilne kotlarnice, čija snaga ne prelazi jedan megavat.

17:37

Novi snimak napada na Moskvu

15:05

Ruski helikopteri gruvaju

Helikopteri Ka-52M izveli su raketni napad na ljudstvo i oklopnu vojnu tehniku jedinica Oružanih snaga Ukrajine u pograničnom rejonu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

14:49

Lami najavio prvu zajedničku posetu Ukrajini s Blinkenom

Šef britanske diplomatije Dejvid Lami izjavio je danas da će zajedno sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom naredne sedmice boraviti u prvoj zajedničkoj poseti Ukrajini od kako je počeo rat te zemlje s Rusijom 2022.

Lami je nakon sastanka sa Blinkenom u Londonu saopštio da je primećeno da Iran pruža sve veću podršku Rusiji, i da je bi Teheran trebalo da se smatra odgovornim za ''potkopavanje svetske stabilnosti'', prenosi Rojters.

On je naveo da se ruski predsednik Vladimir Putin, pored Irana, sve više oslanja i na pomoć iz Severne Koreje.

Američki državni sekretar Entoni Blinken ocenio je sadašnji trenutak kao ''preloman'' za Ukrajinu, ističući da će Rusija upotrebiti balističke rakete koje je nedavno dobila od Irana.

''Ovo ugrožava i evropsku bezbednost. Rusija takodje daje Iranu tehnologiju koja mu je potrebna, uključujući i nuklearnu'', rekao je Blinken.

14:11

UZNEMIRUJUĆE Snimak ubistva dva Rusa

13:40

Ukrajinski tužilac: Haški sud izdao nalog za hapšenje zbog napada na dečju bolnicu

Javni tužilac Ukrajine Andrij Kostin izjavio je da je visoki komandant ruskih vazduhoplovnih snaga osumnjičen za raketni napad na dečju bolnicu u Kijevu u julu, a u kojoj su poginule dve osobe i naneta velika šteta.

Tužilac nije imenovao osumnjičenog, ali je rekao da je Međunarodni krivični sud u Hagu izdao nalog za hapšenje protiv njega.

"Nastavljamo istragu kako bismo pronašli druge osobe odgovorne za udar na Okmadit", rekao je Kostin novinarima.

Prema Kostinovim rečima, komandant je naredio da se ispali krstareća raketa Kh-101 8. jula.

Rusija negira da je izvršila ratne zločine u Ukrajini i tvrdi da ne gađa civile.

13:40

Uništeno, sve

Sve termoelektrane koje opslužuju Harkov su uništene, rekao je premijer Ukrajine Denis Šmigalj.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: