Svet 7

09.09.2024.

23:26

Jezivo; Glavni cilj Kremlja, direktno: Jedna reč – egzodus

Bežeći iz grada u kome je živela veći deo svog života, Marija Hončarenko uzima samo jednu malu torbu i svoja dva mala mačeta.

Izvor: BBC, b92.net

Jezivo; Glavni cilj Kremlja, direktno: Jedna reč – egzodus
EPA-EFE/YAKIV LIASHENKO

Podeli:

Nakon što je tvrdoglavo ostala u gradu Pokrovsku na istoku Ukrajine, 69-godišnjakinja sada sluša savete i sprema se da ode, piše Bi-Bi-Si.

"Srce mi stane kada čujem prasak", kaže ona plačući.

Ona drži stari telefon na dugme na kome se čuvaju kontakti za hitne slučajeve. Linija fronta je manje od 8 km (4,9 milja) od Pokrovska.

Serhij Dobrjak, načelnik gradske vojne uprave, kaže da Rusi gađaju grad ne samo balističkim projektilima i višecevnim raketnim bacačima, već i vođenim bombama, pa čak i artiljerijom, jer je grad sada u dometu i tog oružja.

"Pogledajte šta su nam Rusi uradili. Radila sam ovde 30 godina i sada sve ostavljam iza sebe", kaže ona, plačući.

Volonteri pomažu gospođi Hončarenko da uđe u autobus za evakuaciju. Ovde više ne voze vozovi.

Ključno transportno čvorište 

Pokrovsk je ključno transportno čvorište. Ako padne, onda će ruske snage prekinuti jedan od glavnih puteva snabdevanja u regionu. Ovo će verovatno primorati Ukrajinu da se povuče iz Časiv Jara i linija fronta će se pomeriti bliže Kramatorsku.

Za Ukrajinu bi to praktično značilo gubitak gotovo čitavog regiona Donjecka, za koji se Kremlj borio da zauzme od početka njihove invazije.

Ukrajinska vojska priznaje da njen upad u rusku oblast Kursk nije uspeo da primora Moskvu da skrene svoje trupe iz istočne Ukrajine. Neki posmatrači tvrde da je ovaj potez, koji je svakako pomogao da se podigne moral među vojnicima, ostavio strateški put snabdevanja ranjivim na ruske napade.

Rusija je u nedelju tvrdila da je preuzela kontrolu nad selom Novohrodivka, samo 10 km od Pokrovska. Kijev nije komentarisao, ali izvori su rekli Bi-Bi-Siju da su se ukrajinske snage odatle povukle.

Prostor u autobusu za evakuaciju brzo se popunjava. Žena sa petogodišnjom ćerkom se penje na brod.

Ovo je njihova druga evakuacija. Prvi put je to bilo 2022. godine kada su pobegli iz pograničnog grada nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu. Ovaj grad je očigledno glavni prioritet Moskve.

Prema rečima Sergeja Dobrijaka, šefa vojne administracije Pokrovska, odnos snaga koje se bore u tom pravcu je 10 prema jedan u korist Rusije.

Grad je pust

Tokom svog poslednjeg napada, Rusija je pogodila trafostanicu u Pokrovsku, ostavljajući pola grada bez struje. Štrajkovi su takođe poremetili snabdevanje vodom.

Grad brzo postaje pust. Pre samo dva meseca ovde je još uvek živelo 48.000 ljudi. Danas ih je polovina već otišla. Užurbani centar grada sa prodavnicama i supermarketima je sablasno tih. Banke, supermarketi i većina kafića su zatvoreni. Bolnica je evakuisana. Van grada bageri kopaju nove rovove na njivama.

Međutim, Oleksandr Sirski, glavnokomandujući Ukrajine, kaže da je vojska uspela da zaustavi rusko napredovanje ka Pokrovsku.

Potpukovnik Oleh Demjanenko, komandant bataljona 110. brigade, rekao je za Bi-Bi-Si da je linija fronta na severnom krilu ruskog napada na Pokrovsk zaista stabilizovana.

Međutim, ruski napadi su uglavnom usmereni na južni bok, kaže on, gde se nastavljaju teške borbe. Jedna od oblasti na tom krilu koju Rusi pokušavaju da zauzmu je Selidove, mali grad jugoistočno od Pokrovska.

Bi-Bi-Si je obišao artiljerijski položaj 15. brigade Zbora narodne garde koja brani ovaj grad. Nemilosrdni ruski napadi ne daju im predaha.

"Pripremite se za akciju", komandant jedinice Dmitro naređuje po dobijanju koordinata novog cilja.

Svi članovi posade jure ka staroj američkoj haubici M-101. Ova vrsta oružja je korišćena u Drugom svetskom ratu. Sada ga Ukrajinci pucaju kako bi zaustavili ruske napade.

Komandant viče "Pali!" i vuče konopac. Eksplozija je zaglušujuća.

Intenzivne borbe

Borbe u njegovom sektoru su veoma intenzivne, kaže 31-godišnji Dmitro.

"Neprijatelj napada u grupama do 15 ljudi, ponekad i do 60", rekao je on.

"Ispaljujemo do 200 metaka dnevno [da bismo ih odbili]." 

Ovo je velika promena u odnosu na prošlu zimu kada su velike puške ostale nečujne veći deo dana. Ali što više granatiraju ruske položaje, to je veći rizik od uzvratne vatre. Dakle, nakon svake serije rundi, odlaze u zemunicu da sačekaju ruski kontrabaraž. A kad u daljini čuju jak udarac, utihnu.

"Jedreća bomba", promrmlja jedan od vojnika. Tog oružja se najviše plaše. Deluje razorno i tobdžije nemaju gde da se sakriju od njega.

Dmitro na pitanje da li bi bilo korisnije iskoristiti ukrajinske snage uključene u operaciju Kursk za odbranu regiona Donbasa daje izbegavajući odgovor.

"Komandanti imaju bolji pogled za donošenje strateških odluka", rekao je on.

Linija fronta ovde može brzo da se kreće. Ponekad to može biti potpuno iznenađenje za ukrajinske snage. Prošlog meseca grupa od sedam vojnika 68. brigade počela je smenu na isturenom položaju u selu Komišivka, 15 km zapadno od Selidova. Njihov zadatak je bio da zaustave svaki pokušaj proboja ruskih snaga. Sledećeg dana, međutim, opkolile su ih ruske snage. Zahvaljujući izuzetno hrabrim vozačima i nemaru ruskih vojnika, evakuisani su tri dana kasnije.

Po povratku u Pokrovsk, autobus za evakuaciju sa gospođom Hončarenko u vozilu je pun. Moraju da krenu novom rutom pošto je most na izlasku iz grada oštećen ruskim udarima.

Dok autobus kreće, ljudi mašu kroz prozore i brišu suze. Za Mariju Hončarenko ovo je zastrašujuće putovanje puno neizvesnosti.

Ali ona zna jednu stvar – biće sigurnije u njenom novom domu nego da ostane na prvoj liniji fronta.

Pročitajte još: 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: