Svet 1

09.09.2024.

23:57

Erdogan sazvao hitan sastanak; "Ovo je bila crvena linija"

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Organizaciju islamske saradnje da sazove vanredni samit na kojem bi se razgovaralo o ratu u Gazi i "izraelskim napadima na Jerusalim", prenosi danas Rojters.

Izvor: Index.hr

Erdogan sazvao hitan sastanak; "Ovo je bila crvena linija"
EPA-EFE/NECATI SAVAS

Podeli:

Erdogan, otvoreni kritičar Izraela tokom rata te zemlje protiv militantne grupe Hamas u Gazi, pozvao je tokom vikenda islamske zemlje da formiraju savez protiv izraelskog "ekspanzionizma".

Govoreći nakon sastanka vlade u Ankari, Erdogan je rekao da je Izrael gađao džamiju Al-Aksa u Jerusalimu u okviru svoje "ekspanzionističke" kampanje.  Jerusalim i ta džamija, poznata Jevrejima kao Brdo hrama, bili su "crvena linija" Ankare, dodao je on.

Organizacija islamske saradnje (OIC) ima 57 država članica i predstavlja se kao kolektivni glas muslimanskog sveta.

"Nezamislivo je da OIC, čija je dužnost da se brine o pitanju Jerusalima, ostane ravnodušan prema ovim napadima. Organizacija treba hitno da se sastane na nivou rukovodstva, bez gubljenja vremena", rekao je Erdogan.

On je dodao da će se Turska obratiti Međunarodnom sudu pravde u Hagu zbog izraelskog ubistva Turske Amerikanke Ajsenur Ezgi Ejgi na protestu na Zapadnoj obali prošle nedelje.

"Preduzećemo sve pravne korake“, obećao je Erdogan, dodavši da će "izraelsko rukovodstvo koje je počinilo genocid apsolutno odgovarati za zločine koje su počinili."
 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: