Svet 2

09.09.2024.

23:11

Austrija oštro reagovala na odluku Nemačke: Nećemo primati one koje vi odbijete

Austrija se protivi najavi Nemačke da će vratiti kontrolu na svim granicama i da neće prihvatiti odbijene pojedince, rekao je danas ministar unutrašnjih poslova te zemlje.

Izvor: Index.hr

Austrija oštro reagovala na odluku Nemačke: Nećemo primati one koje vi odbijete
Shutterstock/Peter Gudella

Podeli:

"Austrija neće prihvatiti pojedince kojima je odbijen ulazak u Nemačku. Nema pregovora o tome," rekao je austrijski ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner za list Bild i Frankfurter Algemajne Cajtung u ponedeljak.

Karner je naglasio da Nemačka ima pravo da šalje ljude nazad ako je neka druga članica Evropske unije odgovorna za njihov proces azila. Međutim, za to je potrebna zvanična procedura i saglasnost dotične zemlje.

Samo tri nedelje pred parlamentarne izbore, austrijski ministar je rekao da odbijanja unutar unutrašnjih granica EU nisu dozvoljena.

Sve zemlje u okruženju Nemačke, uključujući i Austriju, su članice šengenskog prostora, što bi po pravilu trebalo da obezbedi slobodan protok ljudi.

Nemačka vlada je ranije izjavila za dpa ​​da će granične kontrole stupiti na snagu od 16. septembra i da je prvobitni plan da traju šest meseci. Njihov cilj je smanjenje ilegalne imigracije, ali i jačanje borbe protiv islamističkog terorizma i prekograničnih kriminalnih organizacija, rekli su izvori.

Dugotrajne debate o upravljanju ilegalnom migracijom intenzivirane su u Nemačkoj poslednjih nedelja nakon smrtonosnog napada nožem u gradu Solingenu.

Napadač, državljanin Sirije, izbegao je deportaciju iz Nemačke u Bugarsku, zemlju u kojoj je ušao na teritoriju EU.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: