Svet 12

09.09.2024.

18:03

Raste panika na Baltiku: Priprema se plan evakuacije

Ministarka unutrašnjih poslova Litvanije Agne Bilotajte najavila je da će plan masovne evakuacije za celu zemlju biti izrađen do početka oktobra.

Izvor: Klix.ba

Raste panika na Baltiku: Priprema se plan evakuacije
Profimedia

Podeli:

Agne Bilotajte smatra da njena zemlja sada treba da ima plan evakuacije za celu zemlju i da bude spremna da ga sprovede.

"Svaka lokalna vlast ima svoj plan evakuacije, ali očigledno moramo da imamo plan na nacionalnom nivou i da budemo spremni da ga primenimo", rekla je ona.

Ministarka je istakla da je zbog sajbernapada bezbednost stanovništva postala prioritet i da je zaštita civila sada važnija nego ikada.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

"Rat protiv Ukrajine besni, zemlje našeg regiona izložene su hibridnim i dezinformacionim napadima, a sabotaža je naša nova realnost. Važno je napomenuti da smo u prvim redovima, tako da je danas zaštita civila postala prioritet", objasnila je ministarka.

Ona je naglasila da samo jačanje civilne zaštite na nacionalnom nivou nije dovoljno, što je dovelo do odluke o saradnji s drugim baltičkim državama. Osim toga, zemlje planiraju da zatraže sredstva od Evropske unije.

"Moramo da koordiniramo naše napore na regionalnom i evropskom nivou. To je skupo, ali je važno da udružimo svoje sposobnosti i dobijemo podršku EU. Pozivamo na procenu rizika kako bismo bolje razumeli pretnje i ojačali mere javne zaštite", rekla je ministarka.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Pao sneg: Nevreme ide ka Srbiji

Prethodnih dana snažan ciklon sa zapada Evrope premeštao se preko severa kontinenta, dalje na istok, a u sklopu njega i veoma izražen hladni front.

19:35

29.9.2024.

18 h

Podeli: