Svet 0

09.09.2024.

19:59

Izraelska vojska je naredila evakuaciju u Gazi FOTO

Izraelska vojska je danas izdala nova naređenja o evakuaciji severozapada Gaze odakle tvrde da su palestinski militanti u nedelju ispalili rakete na obližnji izraelski grad Aškelon.

Izvor: Beta

Izraelska vojska je naredila evakuaciju u Gazi FOTO
EPA/AYAL MARGONIN

Podeli:

Vojska je saopštila da je presrela jedan projektil, dok je drugi pao u more.

Izrael je u prvim nedeljama rata izazvanog Hamasovim napadom 7. oktobra 2023. naredio evakuaciju cele severne Gaze, uključujući najveći grad na toj teritoriji.

Većina stanovnika je poslušala naređenja i krenula na jug, ali ih je do 300.000 ostalo na severu, gde su vazduhoplovne i kopnene operacije Izraela izazvale velika razaranja. Sever Gaze je od oktobra okružen izraelskim snagama i uglavnom izolovan.

Oko 90 odsto od predratna 2,3 miliona stanovnika Gaze raseljavano je u 11-mesečnom ratu, često više puta. Stotine hiljada ljudi je ugurano u šatorske logore duž obale sa malo javnih službi i pomoći, ili sasvim bez njih.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: