Svet 0

09.09.2024.

17:02

Čeka se debata u koju su sve oči uprte VIDEO

Scena je pripremljena za ono što bi mogao biti ključni trenutak u kampanji koja vodi do predsedničkih izbora u SAD 5. novembra – debate u utorak uveče između demokratske potpredsednice Kamale Haris i bivšeg republikanskog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Glas Amerike

Čeka se debata u koju su sve oči uprte VIDEO
Profimedia

Podeli:

Dvoje kandidata se nikada nisu sreli, pa čak ni razgovarali telefonom, ali će u utorak stajati na maloj udaljenosti jedno od drugog, iza govornica, u Nacionalnom ustavnom centru u Filadelfiji.

Oni bi trebalo da međusobno razmenjuju strelice 90 minuta dok budu odgovarali na pitanja koja budu postavljali dvoje voditelja ABC Njuza, Dejvid Mjur i Linzi Dejvis.

Desetine miliona Amerikanaca će verovatno gledati susret dvoje predsedničkih kandidata u jednoj jedinoj debati u kampanji. Događaj se održava osam nedelja pre zvaničnog dana izbora, ali samo nekoliko dana pre početka prevremenog glasanja u nekim od 50 država u zemlji.

Ispitivanja javnog mnjenja na nacionalnom nivou pokazuju da je takmičenje tesno, zbog čega je još važnije da oba kandidata iznesu svoje najbolje argumente u debati za mali broj i dalje neodlučnih birača.

U igri je povratak Trampa u Belu kuću nakon što je 2020. izgubio reizbor od predsednika Džoa Bajdena, ili napredovanje Haris, zamenice Bajdena.

Anketa Njujork tajmsa i Siena koledža objavljena u nedelju pokazala je da Tramp vodi sa 48 prema 47 odsto na nacionalnom nivou, iako su novine pokazale da je Harris u proseku ispred u više anketa u tri ključne države - Viskonsinu, Mičigenu i Pensilvaniji, sa izjednačenom podrškom kandidatima u četiri druge ključne države - Arizoni, Džordžiji, Nevadi i Severnoj Karolini.

Očekuje se da će sedam veoma neodlučnih država igrati ogromnu ulogu u određivanju ishoda izbora, jer SAD ne biraju svog predsednika i potpredsednika direktnim zbrajanjem glasova na nacionalnom nivou.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: