Svet 2

09.09.2024.

13:27

Ruski dronovi probili NATO vazdušni prostor

Ruski dronovi uleteli u vazdušni prostor dve zemlje članice NATO-a, Rumunije i Letonije.

Izvor: Kyiv post

Ruski dronovi probili NATO vazdušni prostor
Profimedia

Podeli:

Letonski predsednik Edgars Rinkevič potvrdio je na društvenoj mreži X da se "ruski vojni dron srušio u istočnom delu Letonije". On je dodao da je istraga u toku i da se "broj ovakvih incidenata povećava na istočnom krilu NATO-a i da se mora kolektivno pozabaviti njima".

Letonsko ministarstvo odbrane je pojasnilo da je dron ušao u vazdušni prostor zemlje iz Belorusije i na kraju se srušio u opštini Rezekne. Ministar odbrane Andris Spruds istakao je potrebu za jačanjem istočne granice Letonije i poboljšanjem sistema protivvazdušne odbrane i elektronskog ratovanja kako bi se suprotstavili takvim upadima bespilotnih letelica.

U međuvremenu, Rumunija je takođe prijavila povredu svog vazdušnog prostora. Ministarstvo odbrane saopštilo je da su vojni radari rano u nedelju otkrili da je ruski dron ušao u rumunski vazdušni prostor pre nego što je krenuo ka Ukrajini.

Avioni rumunskih vazduhoplovnih snaga su pratili situaciju, a lokalno stanovništvo je okruga Tulča i Konstanca na vreme je upozoreno.

Prvi izveštaji sugerisali su da je dron mogao da udari u nenaseljeno područje u blizini sela Periprava.

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je ponovno narušavanje vazdušnog prostora te zemlje. Ministarstvo je pozvalo Rusiju da zaustavi akcije koje doprinose "neodgovornoj eskalaciji" regionalne bezbednosne situacije.

Šef kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, pozvao je NATO da reaguje, rekavši na Telegramu: "NATO mora da odgovori na činjenicu da ruski ’Šahedi‘ slobodno lete u evropskom vazdušnom prostoru. Treba ih oboreti."

Predsednik Zelenski je takođe pozvao partnere Kijeva da prošire upotrebu oružja koje je isporučio Zapad protiv ciljeva unutar Rusije.

U objavi na Fejsbuku, Zelenski je rekao: "Za samo nedelju dana Rusija je upotrebila preko 800 vođenih vazdušnih bombi, skoro 300 dronova ‘Šahed’ i više od 60 projektila protiv našeg naroda. Teror se može zaustaviti samo udarom na ruske vojne aerodrome, baze i logistiku."

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: