Svet 16

09.09.2024.

12:36

Zastava je podignuta; Krenuli su u veliki napad

Na istočnom frontu u Ukrajini smenjuju se ruski i ukrajinski napadi, piše Forbs.

Izvor: Index.hr

Zastava je podignuta; Krenuli su u veliki napad
EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Podeli:

Ukrajinska 63. mehanizovana brigada je u petak ili subotu podigla ukrajinsku zastavu u gradu Njujorku, 20 kilometara severno od Avdijevke u Donjeckoj oblasti.

Zastava je znak da su se ukrajinske trupe vratile u centar ovog grada, samo mesec dana nakon što su Rusi preuzeli kontrolu nad njim.

Ovo nije izolovan incident. Ukrajinske trupe kreću u kontranapade na nekoliko sektora istočnog fronta, prekidajući zamah ruske ofanzive u kojoj su od početka krajem prošle godine Rusi značajno napredovali nakon zauzimanja Avdijevke, prešli su na Pokrovsk. kako bi se tamo presekli vodovi snabdevanja koji su za Ukrajince presudni.

To ne znači da Rusi više nigde ne napreduju. Ovog vikenda zauzeli su delove Hrodivke, naselja 12 kilometara istočno od Pokrovskog. Međutim, raštrkani ukrajinski kontranapadi komplikuju planiranje Rusa i daju Ukrajincima novu nadu za istok posle teške godine.

Prošlog meseca Rusi su zauzeli Njujork zbog velike nestašice ukrajinskih trupa.

Nestašica je delimično rezultat kontroverzne odluke ukrajinskih lidera da napadnu rusku oblast Kursk. U taj napad upućene su moćne jedinice iz oko osam ukrajinskih brigada. Invazija je potkopala napore da se stabilizuje front na istoku.

"Broj raspoloživih jedinica za stabilizaciju je značajno smanjen“, objašnjava ukrajinska analitička grupa Frontelidžens insajt.

Međutim, uprkos slanju dodatnih trupa u Kursk, ukrajinska komanda je uspela da okupi malu rezervnu snagu od oko pet brigada, delom koristeći Nacionalnu gardu, koja je odgovorna Ministarstvu unutrašnjih poslova, a ne Ministarstvu odbrane.

Prošle godine Nacionalna garda je proširila i ojačala nekoliko svojih brigada, spojivši ih u takozvanu "Ofanzivnu gardu" koja uključuje 12. Azovsku brigadu, kao i Kara-Dag brigadu, koja je nedavno zauzela položaje južno od Pokrosvka i krenuo u kontranapad.
 

Podeli:

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: