Svet 0

09.09.2024.

11:35

Olaf se nada

Uprkos lošim rezultatima u anketama i nedavnim teškim porazima na pokrajinskim izborima, nemački kancelar Olaf Šolc očekuje pobedu svojih socijaldemokrata (SPD) na saveznim izborima sledeće godine.

Izvor: dpa-prototype.de

Olaf se nada
Profimedia

Podeli:

Šolc je rekao da "čvrsto" računa "na to da ćemo SPD i ja 2025. dobiti tako jak mandat da ćemo ponovo predvoditi sledeću vladu".

Cilj je "vlada pod vođstvom SPD", istakao je za list Tagesšpigel (Tagesspiegel). Na pitanje da li ga pomisao na još četiri godine na čelu trostranačke vlade obeshrabruje, Šolc je odgovorio da je "trkač" i da ima "dobru kondiciju".

U letnjem intervjuu za ZDF, kancelar je pak ukazao na to da je SPD na izborima 2021. uspela da pobedi, iako je neko vreme pre glasanja u anketama stajala loše.

"Mi smo stranka koja je iskusna u borbi", naveo je Šolc.

Vladajuća koalicija u kojoj su SPD, Zeleni i liberali (FDP) i prema novoj anketi nastavlja da gubi podršku. Tri stranke zajedno imaju 29 odsto, što je dva procentna poena manje nego prethodne sedmice, kako je pokazala anketa instituta Insa za list Bild od nedelje.

Socijaldemokrate su izgubile jedan odsto i sada su na 15. Zeleni su takođe u minusu za jedan procentni poen i imaju 10 odsto, dok liberali stagniraju na četiri odsto.

Da ostanu parlamentarna stranka, liberali na izborima moraju da osvoje najmanje pet odsto glasova - toliki je cenzus.

Skoro tri četvrtine građana, tačnije 74 odsto, nije zadovoljno radom vlade. To je za četiri odsto više nego u anketi od pre dve nedelje. Radom Šolca nezadovoljno je 70 odsto, šest procenata više nego prošli put.

Uz to, velika većina ljudi u Nemačkoj, 77 odsto, kaže da je kancelar slab u vođenju vlade čiji se članovi često svađaju pred očima javnosti. Samo 17 procenata u anketi instituta Valen (Wahlen) reklo je da kancelar uspeva da drži kormilo, dok se šest odsto nije izjasnilo.

Na pitanje da li bi prepustio kandidaturu za kancelara ministru odbrane Borisu Pistorijusu (Pistorius) kada bi mislio da SPD sa njim ima veće šanse, Šolc je odgovorio da i Pistorijus želi da kancelar ostane isti.

Pistorijus je u istraživanjima redovno daleko ispred Šolca. U junu je, međutim, rekao da podržava aktuelnog predsednika vlade za drugi mandat.

Socijaldemokrate su 1. septembra postigle svoje najgore rezultate do sada na izborima u istočnim pokrajinama Tiringiji i Saksoniji sa 6,1 i 7,3 odsto glasova.

Početkom juna, SPD je na evropskim izborima dobila 13,9 procenata. Bio je to najslabiji rezultat SPD na nekim izborima u celoj Nemačkoj u poslednjih 130 godina.

Sada su sve oči uprte u Brandenburg, još jednu istočnu pokrajinu, gde su izbori 22. septembra. Izbori su važni za SPD jer je u Brandenburgu na vlasti od 1990. Ako izgube, pritisak na Šolca će porasti.

Prema anketama, SPD je u Brandenburgu na drugom mestu, iza krajnje desne Alternative za Nemačku (AfD).

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: