Svet 2

09.09.2024.

11:30

Uznemirujuće, od starta; "Ovo je za mene sudnji dan"

BBC objavio veliku reportažu iz Avganistana gde 3,2 miliona dece umire od gladi. Koliko je priča potresna, govori činjenica da je za opis teksta navedeno dae je “priča uznemirujuća od početka”.

Izvor: BBC

Uznemirujuće, od starta; "Ovo je za mene sudnji dan"
Tanjug/AP Photo/Ebrahim Noroozi, File

Podeli:

Avganistanka Amina izgubila je šestoro dece. Niko od njih nije preživeo tri godine, a sada se bori I za život sedmomesečne Bibi, koja je veličine novorođenčeta I nalazi se u bolnici u DŽalalabadu.

"Ovo je za mene kao sudnji dan. Osećam toliku tugu. Možete li da zamislite kroz šta sam prošla gledajući kako mi deca umiru?" kazala je Amina. "Moja deca umiru zbog siromaštva. Sve što imam da ih nahranim su suv hleb i voda koju zagrevam držeći je na suncu", dodala je, gotovo vičući od muke.

Ono što je još poraznije,a novdi BBC, je to što je njena priča daleko od jedinstvene. Naime, mala Bibi je jedno od 3,2 miliona dece sa akutnom neuhranjenošću, koja pustoši zemlju. To je stanje koje je decenijama mučilo Avganistan, a nastalo je 40-godišnjim ratom, ekstremnim siromaštvom i mnoštvom faktora otkako su talibani preuzeli vlast.

Ali situacija je sada dostigla neviđenu provaliju, ističe BBC. To najbolje ilustruje samo jedan bolesnička sobica u regionalnoj bolnici u Džalalabadu, u kojoj je u sedam kreveta smešteno 18 mališana. Pothranjenih I veoma slabih da bi ispustili bilo kakav zvuk.

U jednom krevetu je i trogodišnji Ilham, suviše mali za svoje godine, a koža mu se ljušti sa ruku, nogu i lica. Pre tri godine umrla mu je sestra sa dve godine.

Dr Sikandar Gani, stoji iznad malene devojčice Asme koja je ima bocu s kiseonikom i odmahuje glavom. "Mislim da neće preživeti", kaže on. Asmino sićušno telo je palo u septički šok. Asmina majka Nasiba plače. Ona podiže veo i saginje se da poljubi ćerku.

EPA-EFE YAHYA ARHAB

"Osećam se kao da se meso topi iz mog tela. Ne mogu da podnesem da je vidim kako pati", plače. Nasiba je već izgubila troje dece. "Moj muž je radnik. Kad dobije posao, mi jedemo."

Dr Gani je za BBC rekao da bi Asma u svakom trenutku mogla da doživi zastoj srca. I umrla je, piše dalje BBC, za manje od sat vremena.

Prema dostupnim podacima samo u toj bolnici u Džalalabadu 700 dece je umrlo u poslednjih šest meseci, što je više od troje dnevno. Te podatke je saopštilo talibansko odeljenje za javno zdravlje u Nangarharu.

Kako podsećža BBC, sve do avgusta 2021. godine, međunarodna sredstva davana su direktno prethodnoj vladi i finansirala su skoro svu javnu zdravstvenu zaštitu u Avganistanu. Mkeđutim, kada su talibani preuzeli vlast, novac je zaustavljen zbog međunarodnih sankcija protiv njih.

Ovo je izazvalo kolaps zdravstvene zaštite. Agencije za pomoć su se uključile da pruže pomoć Koliko sum ogle, ali u svetu koji je ometan mnogim drugim stvarima, finansijska sredstva za Avganistan su se smanjila. Jednako tako, politika talibanske vlade, posebno njena ograničenja za žene, značila je da donatori oklevaju da daju sredstva.

Autor teksta navodi da su bili u protekle tri godine u više od deset zdravstvenih ustanova u zemlji I da su videli da se situacija ubrzano pogoršava. Sve više dece umire.

Međutim, neuhranjenost nije jedini uzrok porasta smrtnosti. Druge bolesti koje se mogu sprečiti i izlečiti takođe ubijaju decu.

U jedinici intenzivne nege pored odeljenja za neuhranjenost, šestomesečna Umrah se bori sa teškom upalom pluća.

BBC takođe navodi da su ovo samo priče onih koji su stigli do bolnice. Bezbroj drugih ne može. Samo jedno od petoro dece kojoj je potrebno bolničko lečenje može da ga dobije u bolnici u Džalalabadu.

Pritisak na ustanovu je toliko intenzivan da je skoro odmah nakon što je Asma umrla, malena beba, tromesečna Alija, premeštena u polovinu kreveta koji je Asma ostavila prazan.

Niko u prostoriji nije imao vremena da obradi ono što se dogodilo. Trebalo je lečiti još jedno teško bolesno dete.

Inače, bolnica u Džalalabadu služi stanovništvu pet provincija, za koje talibanska vlada procenjuje da ima oko pet miliona ljudi. A sada se pritisak na to dodatno povećao. Većina od više od 700.000 avganistanskih izbeglica koje je Pakistan prisilno deportovao od kraja prošle godine i dalje ostaje u Nangarharu.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: