Svet 0

09.09.2024.

14:33

F-35 nadomak Rusije VIDEO

Dva aviona F-35A sletela su u sredu na auto-put u Finskoj u sklopu vežbe delovanja za slučaj "budućeg rata visokog intenziteta", piše "Defens njuz".

Izvor: Jutarnji.hr

F-35 nadomak Rusije VIDEO
Profimedia

Podeli:

Reč je o avionima britanskih Kraljevskih vazduhoplovnih snaga (RAF), a sleteli su na pistu kod Ranue u Finskoj.

Vežba je napravljena u sklopu koncepta ACE (Agile Combat Employment). To je prvi put da su vazdušne snage izvele sletanje avionom F-35 na auto-putu.

Naime, kako piše "Defens njuz", vazdušne snage SAD-a smatraju da bi u slučaju izbijanja rata neprijatelj mogao da koristi tzv. stand off oružje kojim može da cilja udaljene velike američke baze u zemljama poput Japana i Guama.

Upravo zato razvijen je koncept ACE, a vazdušne snage planiraju da rašire svoje operacije upotrebljavanjem manjih baza. U tom bi slučaju neprijatelj morao da izvede mnogo malih napada.

U sklopu ACE-a vazdušne snage mogu da uspostavljaju gruba uzletišta za te raštrkane baze ili da koristi lokalne auto-puteve kao piste.

Vežba sletanja na auto-put u Finskoj, istakle su vazdušne snage, pokazuje da saveznici sve uspešnije zajedno deluju unutar okvira ACE.

"Uspešno prvo sletanje našeg aviona F-35 pete generacije na auto-put u Evropi dokaz je sve boljeg odnosa i bliske interoperabilnosti koju imamo s našim finskim saveznicima", izjavio je general Džejms Heker, zapovednik američkih vazdušnih snaga u Evropi.

"Prilika da učimo od naših finskih kolega poboljšava našu sposobnost brzog raspoređivanja i korišćenja vazdušnih snaga s nekonvencionalnih lokacija te odražava kolektivnu spremnost i agilnost naših snaga", dodao je Heker.

Finska i druge nordijske države imaju vojno-civilnu integraciju. Jedan od primera su ratni avioni koji koriste auto-puteve i oni su integrisani u njihovu računicu nacionalne obrane.

Saveznički avionic, koji su takođe vežbali sletanje na auto-put uključivali su nemački Eurofajter tajfun i finski školski mlazni avion Houk.

Podsetimo, Finska se formalno pridružila NATO-u 2023. godine, uglavnom podstaknuta ruskom invazijom na Ukrajinu. Vazdušne snage su saopštile da je članstvo Finske povećalo mogućnost američkih vazduhoplovnih snaga da treniraju s finskim kolegama i uče od njih na događanjima kao što je bila vežba nadmoći u vazduhu, održana u junu u vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: