Svet 10

09.09.2024.

23:53

Rat – 929. dan: Pogođeni su; Udar za udarom; Vojska se povlači?

Rat u Ukrajini – 929. dan.

Izvor: B92.net

Rat – 929. dan: Pogođeni su; Udar za udarom; Vojska se povlači?
EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

Podeli:

Letonija i Rumunija tvrde da su ruski dronovi narušili njihov vazdušni prostor.

Jedinice ruskih snaga "Centar" oslobodile su naselje Memrik u DNR. Uništena su četiri oklopna vozila, tri automobila, artiljerijsko oruđe "akacija", haubica "msta B", D-20 i četiri haubice D-30.

Švedska će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 443 miliona američkih dolara, izjavio je švedski ministar odbrane Pal Jonson.

Završeno

22:40

Finska se sprema da se brani, ali ne vidi direktnu pretnju od Rusije

Finska povećava svoje odbrambene sposobnosti i saradnju sa partnerima, ali svoje akcije ne smatra pretnjom bilo kojoj drugoj zemlji, saopštio je komandant finskih odbrambenih snaga Jane Jakola na ceremoniji otvaranja kurseva odbrane zemlje, prenosi finski javni servis Yle.

"Zabrinuti smo za bezbednost. Ne možemo da štedimo na ovome. Odbrambena sposobnost Finske i saradnja sa partnerima nikome ne prete. Spremamo se da branimo svoju zemlju, kao i do sada", naglasio je Jakola.

Prema njegovim rečima, potpuna invazija Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine "bila je šok koji je pokrenuo najznačajnije promene u nacionalnoj odbrani od Drugog svetskog rata". 

"Fince nije trebalo buditi. Ušli smo u NATO u najpovoljnijem trenutku", dodao je on.
 

22:11

Ukrajinsko Ministarstvo prosvete štampalo udžbenik sa mapom Ukrajine bez Krima


U udžbeniku ukrajinskog jezika za 7. razred koji je odobrilo Ministarstvo prosvete, a objavljen je ove godine iz budžetskih sredstava, nalazi se karta Ukrajine bez poluostrva Krim.

Na to je skrenula pažnju književna kritičarka Tetjana Gončenko na svom Telegram kanalu "Nesalomljivi čitač knjiga".

"Pogodite odakle ova karta Ukrajine bez Krima? U školskim udžbenicima ukrajinskog jezika za 7. razred... Ovo je odštampano odmah pored teksta državne himne Ukrajine. Uverite se u elektronskoj verziji na sajtu Zavoda za modernizaciju sadržaja obrazovanja. Ovi udžbenici su štampani 2024. godine. Preporučeno od Ministarstva prosvete i nauke Ukrajine", napominje ona.

Prema Gončenko, ova stranica izgleda isto u papirnoj verziji ovog udžbenika, prenosi Kijev24.news.
 

21:27

MSP Ukrajine pozvalo iranskog diplomatskog predstavnika zbog isporuke raketa Rusiji

Privremeni otpravnik poslova Irana u Ukrajini Šahrijar Amuzegar pozvan je danas u Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u vezi sa izveštajima o mogućoj isporuci iranskih balističkih projektila Rusiji, navodi se u saopštenju ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova, prenosi Ukrinform.

Napominje se da je Ministarstvo izrazilo "duboku zabrinutost" ukrajinske strane zbog mogućih isporuka raketa Rusiji.

"Odgovarajući komentar Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine od 7. septembra uručen je iranskom diplomati i izrečeno je striktno upozorenje da će potvrda činjenice da Iran isporučuje balističko oružje državi agresoru imati razorne i nepopravljive posledice za ukrajinsko-iranske bilateralne odnose", navodi se u saopštenju.

20:22

Ruske trupe napreduju u Harkovskoj oblasti

Ruske trupe napreduju duž leve obale reke Oskol u Harkovskoj oblasti, saopštio je Sputnjiku šef ruske administracije regiona Vitalij Gančev.

"Naši borci potiskuju neprijatelja sve dalje i dalje, krećući se levom obalom reke Oskol duboko u ukrajinske položaje", rekao je on.

Gančev je pojasnio da je reč o pravcu Svatovsko-Kupjansk.

Osim toga, na severu Harkovske oblasti se vode pozicione borbe, nastavljaju se teške borbe za oslobođenje Volčanska.
 

19:05

Ukrjainci napuštaju položaje?!

Ukrajinske trupe napustile su svoje položaje u Krasnogorovki, javljaju mediji.

U gradu nema ukrajinskih oružanih snaga.
 

19:05

Ukrajinski mediji: Čule se eksplozije u Hersonu

Eksplozije su se dogodile u ponedeljak u gradu Hersonu koji se nalazi pod kontrolom Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.
 

17:29

Ruska vojska protivvazdušnim raketama pogodila Sumski okrug, ima žrtava

Ruska vojska je protivvazdušnim raketama pogodila Sumski okrug, a u napadu ima povređenih, saopštila je Sumska oblasna vojna uprava (OVA) na Telegramu. 

"Neprijatelj je danas izveo vazdušni udar na naseljena mesta Sumskog okruga. Hitne službe rade na licu mesta, a posledice napada biće naknadno utvrđene", dodaje se u saopštenju.

U ruskom granatiranju Sumske oblasti tokom proteklog dana  dve osobe su poginule, a četiri su povređene, uključujući dvoje dece, preneo je Ukrinform.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je danas da ruske snage nastavljaju udare na ukrajinske položaje i da je do 16 časova došlo do 105 borbenih okršaja.
 

16:09

Ukrajini stižu Gripeni

Švedska će poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 443 miliona američkih dolara, izjavio je švedski ministar odbrane Pal Jonson.

Novi paket, 17. po redu, uključivaće municiju za borbena vozila pešadije koju je Švedska već donirala Kijevu i opremu za olakšavanje transfera borbenih aviona Gripen u budućnosti, iako još nije doneta odluka da li će poslati aviona.

"Želimo da budemo u mogućnosti da doniramo Gripene Ukrajini u mogućoj kasnijoj fazi" rekao je Džonson na konferenciji za novinare.
 

14:46

Objavljen satelitski snimak uništene ruske avio baze u Marinivki

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: