Svet 7

08.09.2024.

23:50

Ukrajina stvara flotu borbenih dronova: Već je stigla do poslednje faze

Oružane snage Ukrajine već koriste helikoptere presretače, a na raspolaganju su im i lovci bez posade, koji će leteti stotinama kilometara, piše nemački list "Bild".

Izvor: Tanjug

Ukrajina stvara flotu borbenih dronova: Već je stigla do poslednje faze
Shutterstock/Parilov

Podeli:

Jedan od glavnih aduta ruske vojske u ukrajinskom ratu je prednost u broju vazdušnih napada - aviona, projektila, dronova velikog dometa, navodi nemački list. 

Prema pisanju "Bilda", ovo poslednje stvara možda najviše nevolja, ali Ukrajina sada razvija nekoliko novih vrsta oružja protiv bespilotnih letelica kako bi neutralisala prednost Rusa.

Glavni problem Ukrajine sa ruskim šahedima i drugim bespilotnim letelicama je u tome što ih ima previše da bi se trošile dragocene rakete protivvazdušne odbrane, zbog čega je potrebna mnogo jeftinija alternativa, navodi list. 

Sada Ukrajina ovde radi u tri pravca, razvija kvadrokoptere presretače, dronove presretače tipa krila i dronove ubice velikog dometa, piše nemački dnevnik.
Kada je reč o kvadrokopterima presretačima, ova inovacija je već implementirana i već neko vreme uspešno funkcioniše. 

Mali dronovi su modifikovani tako da mogu da se koriste ne za izviđanje ili napad na kopnene ciljeve, već za vazdušnu borbu. 

Prema procenama "Bilda", ukrajinske bespilotne letelice presretači svake nedelje napadaju oko 50 ruskih izviđačkih dronova, pa čak i velikih dronova kamikaza Lancet.

Problem sa malim kvadrokopterima je u tome što mogu da lete samo nekoliko kilometara, posebno na velikoj visini, tako da ruske bespilotne letelice mogu lako da im izbegnu. 

Zbog toga Ukrajina sada razvija bespilotne letelice presretače sa fiksnim krilima koji mogu da prate ruski dron na udaljenosti do 60 kilometara i na visini do četiri kilometra. 

Dronovi ovog tipa se već testiraju i trebalo bi da uđu u vojnu upotrebu do kraja ove godine.

Cilj Ukrajine je stvaranje "ubica dronova" koje mogu da presretnu i unište rusko-iranske dronove velikog dometa Šahed/Geran. 

Da bi takvi presretači bili efikasni, moraju imati brzinu od najmanje 200 kilometara na sat i veliki domet (najmanje 200, a najbolje 500 kilometara) i u isto vreme bi trebalo da budu jeftini.

Kako prenosi "Bild", Ukrajina se nada da će stvoriti treći tip dronova presretača najkasnije do 2025. godine.
 

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: