Svet 0

08.09.2024.

19:49

Tri izraelska graničara ubio jordanski vozač na granici Zapadne obale i Jordana

Tri izraelska graničara ubio je danas jordanski vozač na granici Jordana sa okupiranom Zapadnom obalom, nakon čega su zatvoreni granični prelazi.

Izvor: Tanjug

Tri izraelska graničara ubio jordanski vozač na granici Zapadne obale i Jordana
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Vozač je otvorio vatru na izraelske čuvare na Alenbi mostu preko reke Jordan, preneo je Gardijan, navodeći da to može da ukazuje da se sukob iz Pojasa Gaze širi u regionu.

Izraelska vojska je saopštila da se terorista kamionom približio području Alenbi mosta iz Jordana, da je zatim izašao iz vozila i otvorio vatru na izraelske bezbednosne snage koje su delovale na mostu, a da su ga one eliminisale teroriste, dok su tri izraelska civila poginula u napadu.

Jordan je saopštio da je otvorio istragu o pucnjavi i da je granični prelaz zatvoren. 

Izrael je naveo da je zatvorio sva tri svoja kopnena granična prelaza sa Jordanom, a da je izraelska vojska blokirala grad Jerihon na Zapadnoj obali koji se nalazi u blizini prelaza Alenbi most zbog sumnje da su drugi potencijalni napadači već bili ušli u to područje.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu okarakterisao je napadača kao teroristu.

"Okruženi smo ubilačkom ideologijom koju vodi iranska osovina zla", rekao je Netanijahu na početku sastanka vlade.

Prema rečima članova porodice, napadač je bio 39-godišnji vozač kamiona iz južnog Jordana.

Izraelska vojska navodi da se pucnjava dogodila u komercijalnom delu graničnog prelaza, gde kamioni iz Jordana i Zaliva idu na istovar i dalji transport na okupiranu Zapadnu obalu i Izrael.

Granica je uglavnom mirna otkako su Izrael i Jordan potpisali mirovni sporazum 1994. godine.

Na okupiranoj Zapadnoj obali došlo je do porasta nasilja, uključujući izraelske vojne napade na palestinske gradove i sve češće napade Jevreja doseljenika. 

Poslednjih dana takođe je došlo do naglog porasta broja napada na jevrejske  naseljenike i bezbednosne snage, uključujući dve auto-bombe i jedan pokušaj bombaškog napada.

Od izbijanja rata u Pojasu Gaze u okrobru prošle godine, 650 Palestinaca je ubijeno na Zapadnoj obali u napadima izraelske vojske i jevrejskih naseljenika.

Oko 12 Izraelaca je poginulo na Zapadnoj obali u istom periodu, od kojih šestoro u proteklih osam dana.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: