Svet 0

08.09.2024.

17:59

Na stolu je potez koji niko ne želi... Putin mora da "preseče"

Poslednjih dana došlo je do izvesnog usporavanja na svim delovima ratišta i napredovanja Rusije kod grada Pokrovska, kao i Ukrajinaca u Kurskoj oblasti.

Izvor: Jutarnji list

Na stolu je potez koji niko ne želi... Putin mora da "preseče"
Profimedia

Podeli:

Vojni analitičari navode da je očigledno došlo do "privremenog zamora materijala", ali i da se predviđanja ni Moskve ni Kijeva nisu obistinila.

Naime, napadom na rusku Kursku oblast, Ukrajinci su bili ubeđeni da će Rusi morati da se povuku i prebace bar deo svojih snaga iz pravca Pokrovskog kako bi branili Kursk, ali se to nije dogodilo, baš kao što su uvereni u Moskvi da je ukrajinska invazija na rusku teritoriju bila samo "kratkoročna provokacija" koja će se sama od sebe smiriti jer, po njima, Ukrajinci nemaju dovoljno snage za duže delovanje.

Neki nezavisni vojni analitičari u Moskvi smatrali su, pozivajući se na svoje izvore u ruskoj vojsci, da će Ukrajinci, kada vide da Rusi ne povlače svoje snage, na kraju popustiti i sami se povući. Ali to se nije desilo. U to se uverio i ruski predsednik Vladimir Putin, pa nije poslao pojačanje na Kurski front, iako se govorilo da će mu za to biti potrebno najmanje 30 do 50 hiljada vojnika.

Ko će u penziju

Ali Putin za sada čeka da se Ukrajinci sami povuku, mada takvih naznaka nema, ali nema ni da se ukopavaju. Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je cilj "operacije Kursk" stvaranje sanitarne zone duž ruske granice, ali na ruskoj strani, kako bi se sprečila komunikacija i dopremanje novih snaga na front u Ukrajini.

Međutim, predviđa se, a to su najavili i Putin i Zelenski, da će jesen biti ključna i da će pre zime obe strane pokušati da zauzmu što bolje pozicije – Rusi će zauzeti Pokrovsk i Ugledar, dva ključna grada za kontrolu Donbas, a Ukrajinci će ono što su osvojili zadržati u Kursku i pokušati da zauzmu ili bar budu blizu grada Ljgova (Ukrajinci su udaljeni oko 20 km), važnog železničkog čvorišta odakle vozovi idu za Moskvu, odnosno Ukrajinu.

Na putu su i do mesta Kurčatov (oko 30 km) gde se nalazi ruska nuklearka, a tek tamo su Rusi počeli da grade odbrambene barijere. Međutim, prema analizi Bi-Bi-Sija, Ukrajina verovatno ima pripremljenu izlaznu strategiju. Međutim, po njima, postoje tri mogućnosti za dalju situaciju u Kurskoj oblasti – prva je da se ukrajinska vojska ukopa i odbrani osvojeno područje do kraja zime (a na proleće ćemo videti šta i kako da nastave), drugo je da se povuku u oblasti koje mogu da brane tamošnje utvrđenja, a treće da se povuku i bace te snage da zaustave rusko napredovanje u Donbasu ili na pravcu Sumi-Harkov.

Predsednik Vladimir Zelenski rekao je u intervjuu američkoj TV stanici En-Bi-Si da ukrajinska vojska, bez obzira na situaciju na drugim delovima ratišta, ne namerava da se povlači iz Kurska. Kako pišu ruski blogeri, Putin za sada ne paniči, verujući da će se Ukrajinci sami povući, pa je zbog toga pokrenuo nemilosrdne raketne napade dugog dometa širom Ukrajine, poput napada na Poltavu i Lavov, koji su nije dirao skoro godinu dana i dalje ciljanje energetske infrastrukture u Kijevu i Harkovu kako bi Ukrajincima otežali zimu i ostavili ih bez grejanja.

Ipak mobilizacija

Međutim, mnogi, uključujući i režimske vojne analitičare, uvereni su da će Putin, ako se to ne dogodi do kraja 2024. godine, ipak biti prinuđen da proglasi bar delimičnu mobilizaciju na proleće 2025. godine. Kursk za njega ne predstavlja unutrašnji problem. Naime, ova akcija ukrajinske vojske nije izazvala veći protest ili zabrinutost javnosti (nema vidljivih znakova) u Rusiji.

Doduše, krajem avgusta poverenje u Putina je palo na nekoliko odsto, ali već u septembru nova režimska istraživanja pokazuju da se stvari vraćaju u normalu i da Putin ponovo uživa poverenje preko 80 odsto Rusa (ali svi takvi ankete u Rusiji uvek treba uzimati sa dozom opreza jer je to, ipak, totalitarno društvo), što pokazuje da je Putinova propaganda uspeha "eutanazija" i smirivanje svakog oblika nezadovoljstva, uključujući i činjenicu da je za više od mesečno ukrajinska vojska, i to ne previše jakim snagama, može da zauzme površinu od oko 1300 kvadratnih kilometara i ima pod svojom kontrolom oko stotinu naselja na ruskoj teritoriji.

A sa druge strane, Rusi polako napreduju ka osvajanju čitavog prostora Donbasa, ali kako pišu nezavisni mediji, ako se nastavi istim tempom biće im potrebno najmanje tri do pet godina! Međutim, Rusi su se zaustavili oko Pokrovskog (nalaze se oko 10 km od grada) i usporili napredovanje nakon osvajanja nekoliko sela. Doduše, i predsednik Zelenski navodi, piše portal Zerkalo.ua, da se Pokrovski front još nije stabilizovao i da je situacija i dalje napeta.

Komandant ukrajinske vojske general Oleksandr Sirski kaže da je napredovanje stalo, ali rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da su Rusi napredovali. Naime, Ukrajinci su svoju odbranu usmerili na zaštitu samog grada, a prema pisanju britanske obaveštajne službe, Rusi su ponovo aktivirali liniju fronta na Ugledaru, koja je važna i za kontrolu Donbasa.

Rusi od početka rata pokušavaju da ovladaju Ugledarom, ali do sada nisu uspeli, iako su nedavno presekli put na severu koji snabdeva ukrajinske branioce.

Pročitajte još: 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: