Svet 0

08.09.2024.

17:44

Pojačani napadi; Rusi napreduju na istoku

Rusija je danas saopštila da njene snage napreduju na istoku Ukrajine, a Kijev je izvestio o teškim vazdušnim udarima i pozvao Zapad da dozvoli više uzvratnih udara unutar ruske teritorije.

Izvor: Index.hr

Pojačani napadi; Rusi napreduju na istoku
Profimedia

Podeli:

Moskva je pojačala vazdušne napade poslednjih nedelja, nastojeći da odbije veliku ukrajinsku ofanzivu u ruskoj oblasti Kursk.

Kijev od 6. avgusta predvodi napade na ovaj region, koji se nalazi nasuprot grada Sumi u istočnoj Ukrajini, nadajući se da će tamo stvoriti tampon zonu za Ukrajinu kako bi zaštitila svoje pogranično stanovništvo od vazdušnih udara Moskve. Ali dve osobe su poginule u novom ruskom vazdušnom napadu na Sumi.

"Neprijatelj je večeras izveo vazdušni napad na grad Sumi. Dve osobe su poginule, a četvoro je ranjeno, među kojima dvoje dece", saopštila je vojna uprava regiona u nedelju u Telegramu.

Gradonačelnik Sumija, Aleksij Drozdenko, izvestio je o uništenim ili oštećenim kućama i automobilima.

U ruskom raketnom napadu na selo nedaleko od linije fronta u Donjeckoj oblasti, epicentru borbi, poginule su dve žene, saopštilo je regionalno tužilaštvo.

Veliki ruski napredak

Kijev je započeo ofanzivu Kursk u nadi da će primorati Rusiju da rasporedi svoje trupe koje trenutno napreduju na istoku zemlje. Ali izgleda da Moskva tamo pojačava svoje napade. U avgustu su tamo zabeležena najveća ruska teritorijalna osvajanja za skoro dve godine.

Ruska vojska je u nedelju saopštila da je zauzela grad na istoku Ukrajine i da napreduje ka strateški važnom Pokrovsku. Ruske snage su "oslobodile grad Novohrodivku" u Donjeckoj oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ovaj mali grad se nalazi dvadesetak kilometara od Pokrovska, važnog logističkog čvorišta ukrajinske vojske. Već nekoliko nedelja Pokrovsk je bio meta ruskih trupa koje se bore protiv ukrajinskih trupa, koje su brojčano inferiorne i bez naoružanja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: