Svet 0

08.09.2024.

15:33

Potpuni haos, sve gori; Proglašeno vanredno stanje

Bolivijski ministar odbrane Edmundo Noviljo rekao je danas da je zbog šumskih požara u zemlji proglašeno vanredno stanje, što će, kako je pojasnio, omogućiti Boliviji da brzo koordinira međunarodnu pomoć.

Izvor: Index.hr

Potpuni haos, sve gori; Proglašeno vanredno stanje
Shutterstock/Ares Jonekson

Podeli:

"To će nam omogućiti da dobijemo agilniju i delotvorniju podršku od prijateljskih zemalja i kroz međunarodnu saradnju", rekao je Noviljo.

Bolivija se suočava sa najvećim brojem šumskih požara od 2010. Ove je godine izgorelo najmanje tri miliona hektara zemljišta, objavio je Inpe, brazilska svemirska agencija koja prati šumske požare.

Južna Amerika je u raljama požarne sezone koja je na vrhuncu i koja je uobičajena tokom avgusta i septembra, ali ove godine je požarna sezona krenula ranije, u julu nakon suše.

Kako se broj bolivijskih vatrogasaca pokazao nedovoljnim, vlada je zatražila međunarodno pomoć. Autohtoni stanovnici su nastojali zaštititi svoju zemlju koju koriste za uzgoj useva i stoke u blizini šume Čikitano, severno od Konsepsiona, koja se proteže prema Brazilu i Paragvaju, ali su se neki morali evakuisati.

Požari su izbili i u brazilskim šumama i Amazoniji koja se nakon rekordne suše suočava s najgorim požarima unazad dve decenije.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: