Svet 14

08.09.2024.

23:45

Rat – 926. dan: Uništen još jedan most; Ubijeni plaćenici kod Sume; Razmontirana baza; Prasak i nestaju! VIDEO

Završen je 926. dan. rata u Ukrajini.

Izvor: B92

Rat – 926. dan: Uništen još jedan most; Ubijeni plaćenici kod Sume; Razmontirana baza; Prasak i nestaju! VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ukrajinska vojska počela je da u napadima dronovima koristi rastopljeni metal. Reč je o tehnologiji koju je stvorila Nemačka krajem 19.veka, a Nemci su je aktivno koristili u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Ruske snage preuzele su kontrolu nad naseljem Kalinovo u Donjecku na istoku Ukrajine i nekoliko mesta u Donbasu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Završeno

23:20

Nečajev: Nemačka ne daje Rusiji pouzdane informacije o sabotaži Severnog toka

Nemačka ne daje Rusiji pouzdane informacije o slučaju sabotaže gasovoda Severni tok, izjavio je danas ruski ambasador u Berlinu Sergej Nečajev.

"Rusija nije dobila nikakvu pouzdanu informaciju iz Nemačke o slučaju sabotaže gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2", rekao je Nečajev za TASS.

Ambasador je naveo da je Rusija uputila veliki broj zahteva Nemačkoj, odnosno njenom Ministarstvu spoljnih poslova i državnom javnom tužiocu po pitanju pravne pomoći, ali da nije dobila pouzdane informacije kao odgovor, kao i da su ostali bez rezultata zahtevi Moskve da se pokrene međunarodna istraga i otkriju učesnici tog, kako je naveo, "terorističkog akta".
 

22:04

Ukrajinske snage uništile još jedan most u ruskoj Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine uništile su još jedan most u Kurskoj oblasti u Rusiji, u blizini sela Kariž, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Snimke napada na most objavila je jedinica ukrajinske 116. mehanizovane brigade, prenela je agencija Unian.

Selo Kariž se nalazi na obalama reke Sejm, sedam kilometara od rusko-ukrajinske granice i 12 kilometara severozapadno od regionalnog centra Gluškova.

Ukrajinske snage prethodno su oštetile tri mosta preko reke Sejm, 18. avgusta u selu Kariž, a prethodno i most u blizini sela Zvanoje, kao i most u blizini okruga Gluškovski.
 

20:47

Moskva: Ubijeno 30 stranih plaćenika u Sumi

U privremenoj bazi ukrajinskih snaga kod grada Sumi raketnim udarom ubijeno je oko 30 stranih plaćenika i uništeno šest jedinica tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:46

U blizini beloruske granice skoncentrisano je 14.000 ukrajinskih vojnika

U blizini beloruske granice skoncentrisano je 14.000 ukrajinskih vojnika, saopštio je sekretar Saveta bezbednosti Belorusije Aleksandar Volfovič televiziji ONT.

Sa druge strane, nastavio je on, beloruska grupa je „nekoliko puta manja“. „Povukli smo nešto više od četiri hiljade vojnika“, rekao je Volfovič.

"Dok su tamo, naši vojnici obavljaju rutinsku borbenu obuku, ali ne na poligonima. Na terenu se uvežbava taktika, opremanje i jačanje utvrđenja", naglasio je državni sekretar Saveta bezbednosti.

18:50

Brza reakcija Letonije: Otpravnik poslova Ruske Federacije pozvan na razgovor

Otpravnik poslova Ruske Federacije u Letoniji Dmitrij Kasatkin pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova ove baltičke republike u vezi sa optužbama letonskih vlasti da je na njihovoj teritoriji pao ruski dron, saopštio je republički ministar spoljnih poslova Baiba Braže.

"Otpravnik poslova Ruske Federacije pozvan je u ministarstvo inostranih poslova Letonije. Oružane snage Letonije istražuju pad ruske bespilotne letelice. Naši saveznici, lideri NATO i EU su obavešteni o incidentu", napisala je ona na Iksu (ranije Tviter).

Ranije je predsednik Republike Edgars Rinkevič saoipštio o navodnom pasu ruskog drona na istoku Litvanije, 7. septembra. Prema njegovim rečima, vlasti zemlje sprovode istragu o incidentu. Šef države nije izneo nikakve detalje niti dokaze o ruskom poreklu bespilotne letelice.

16:54

Ruske snage napreduju ka Pokrovsku, četvoro mrtvih prethodne noći

U ruskim napadima na Ukrajinu tokom prethodne noći poginulo je četvoro ljudi, a isto toliko ranjeno, dok ruske snage napreduju ka Pokrovsku, saopštili su danas lokalni zvaničnici.

U prvom napadu na severni grad Sumi poginulo je dvoje civila, a četvoro je ranjeno, uključujući i dvoje dece, saopštio je regionalni guverner, dok su u regionu Harkova tokom noći u granatiranju poginule dve starije žene, navodi lokalni guverner Oleh Sinjehubov.

Ukrajinska protivvazdušna odbrana je tokom noći oborila jednu od četiri krstareće rakete i 15 od 23 bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahed koje je lansirala Rusija, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage. Dodaje se da nijedna od krstarećih raketa nije pogodila mete.

Na istoku Ukrajine, ruske snage su nastavile napredovanje ka gradu Pokrovsku, a takođe su pojačani napadi u blizini grada Kurahov koji je nešto južnije, saopštio je ukrajinski Generalštab.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da su njene trupe zauzele Novohrodivku, mali grad koji se nalazi na oko 19 kilometara jugoistočno od Pokrovska.

16:50

Udari ukrajinskih dronova

14:03

"Razmontirana" baza

U privremenoj bazi ukrajinskih snaga kod grada Sumi raketnim udarom ubijeno je oko 30 stranih plaćenika i uništeno šest jedinica tehnike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: