Svet 0

07.09.2024.

19:06

Sastanak šefova CIA i MI6 u Londonu: Pojas Gaze glavna tema

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns i šef britanske obaveštajne službe MI6 Ričard Mur razgovarali su danas u Londonu o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Izvor: Tanjug

Sastanak šefova CIA i MI6 u Londonu: Pojas Gaze glavna tema
Shutterstock/ Borka Kiss

Podeli:

Berns je rekao da se nada da će u narednim danima imati "detaljniji" predlog za oslobađanje talaca koje drži Hamas i prekidu vatre u Pojasu Gaze koji će se izneti pred Izrael i palestinsku militantnu grupu, ali je naglasio da će uspeh zavisiti od "političke volje" dve strane, preneo je Si-En-En (CNN). 

Šefovi CIA i MI6 govorili su na vikend festivalu Fajnenšel tajmsa, a Berns je, 
govoreći o tekućim pregovorima za postizanje sporazuma o prekidu vatre i taocima u Gazi, rekao da SAD veoma naporno rade sa regionalnim posrednicima kako bi se Izrael i Hamas dogovorili o mirovnom planu.

Američki predsednik Džozef Bajden prvi put je objavio okvir za mirovni plan između Izraela i Hamasa 31. maja.

Predlog u tri faze predviđa povlačenje trupa Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) istočno od Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira na tome da izraelske snage nikada neće napustiti deonicu duž granice između Egipta i Pojasa Gaze poznatu kao Filadelfijski koridor, čemu se protivi Hamas.

Napori za oslobađanje talaca postali su još hitniji nakon što su ranije ovog meseca otkrivena tela šest talaca u tunelu ispod grada Rafe na jugu Pojasa Gaze.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: