Svet 0

07.09.2024.

9:57

Šefovi CIA i MI6: Podrška Ukrajini važnija nego ikad

Šefovi CIA i britanske Tajne obaveštajne službe (MI6), Vilijam Berns i Ričard Mor, danas su poručili da je ''održavanje kursa'' kada je u pitanju podrška Ukrajini u ovom trenutku važnija nego ikad, obećavši da će nastaviti saradnju na ovom polju.

Izvor: Tanjug

Šefovi CIA i MI6: Podrška Ukrajini važnija nego ikad
Profimedia

Podeli:

Oni su to naveli u zajedničkom članku za Fajnenšl tajms, prenosi Rojters.

''Partnerstvo leži u srcu posebnog odnosa između naših zemalja“, napisali su oni, napominjući da su njihove agencije pre dve godine obeležile 75 godina partnerstva. Berns i Mor su istakli da američka i britanska špijunska agencija ''zajedno stoje u otporu agresivnom ratu Rusije i (ruskog predsednika Vladimira) Putina protiv Ukrajine''.

''Održavanje kursa (u Ukrajini) je značajnije nego ikad. Putin neće uspeti da uništi suverenitet i nezavisnost Ukrajine“, rekli su oni.

Oni su takođe napomenuli da će njihove agencije nastaviti da pomažu ukrajinskoj obaveštajnoj službi, kao i da će raditi na sprečavanju ''nepromišljene kampanje sabotaže širom Evrope od strane ruske obaveštajne službe“ i njene ''cinične upotrebe tehnologije“ za širenje dezinformacija.

Berns i Mor su istakli da su reorganizovali svoje obaveštajne agencije kako bi se prilagodili usponu Kine, koji su nazvali ''glavnim obaveštajnim i geopolitičkim izazovom 21. veka“.

Kako su naveli, agencije su ''iskoristile naše obaveštajne kanale da podstaknu deeskalaciju“ na Bliskom istoku, i rade na primirju u Gazi koje bi moglo da okonča ''užasan gubitak života palestinskih civila“.

Berns je takođe glavni američki pregovarač u pregovorima za postizanje sporazuma o miru u Pojasu Gaze, podseća britanska agencija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

22 h

Podeli: