Svet 0

06.09.2024.

21:05

Ankara: Ubistvo aktivistkinje počinili okupatorski izraelski vojnici, odgovaraće za to

Tursko ministarstvo spoljnih poslova oštro je osudilo današnje ubistvo američko-turske državljanke Ajšenur Ezgi Ejgi na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izvor: Tanjug

Ankara: Ubistvo aktivistkinje počinili okupatorski izraelski vojnici, odgovaraće za to
Shutterstock/thehakanarslan

Podeli:

"S dubokom tugom saznali smo za ubistvo naše državljanke, koje su počinili okupatorski izraelski vojnici u Nablusu na Zapadnoj obali", navodi se u saopštenju turskog Ministarstva, preneo je TRT Balkan.

Ministarstvo je takođe izrazilo saučešće porodici aktivistkinje Ejgi.

Tursko-američku aktivistkinju Ajsenur Ezgi Ejgi ubile su danas izraelske snage tokom protesta protiv ilegalnih izraelskih naselja u gradu Beita u okrugu Nablus na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Osuđujemo ovo ubistvo koje je počinila Netanjahuova vlada. Izrael pokušava zastrašiti one koji priteknu u pomoć Palestincima i one koji su uključeni u mirnu borbu protiv genocida. Ova politika nasilja neće uspeti", navodi se.

Ministarstvo je dodalo da će izraelske vlasti i njihove bezuslovne pristalice "neizbežno" odgovarati pred međunarodnim sudovima.

Fuad Nafa, direktor bolnice Rafidia, rekao je za Anadoliju da je Ajšenur Ezgi Ejgi dovezena u bolnicu sa prostrelnom ranom na glavi.

Ejgi, koja je rođena u turskom gradu Antaliji 1998. godine, podlegla je povredama uprkos pokušajima medicinskih timova da je ožive, navodi Nafa.

Očevici su rekli da su izraelski vojnici otvorili vatru na grupu Palestinaca koji su učestvovali u demonstracijama osuđujući ilegalna naselja na planini Sbeih u Beiti, južno od Nablusa.

Bela kuća je danas zatražila od Izraela da istraži smrt devojke sa američkim državljanstvom, na okupranoj Zapadnoj obali.

"Duboko smo uznemireni tragičnom pogibijom američke državljanke, Ajšenur Egzi Ejgi, na okupiranoj Zapadnoj obali i naša srca su uz njenu porodicu i prijatelje. Kontaktirali smo vladu Izraela i tražili više informacija, uz zahtev o istrazi povodom incidenta", rekao je portparol Nacionalnog saveta Bele kuće Šon Savet, preneo je NBC njuz.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: