Svet 5

06.09.2024.

20:47

Iscurio snimak sa novim detaljima o 11. septembru: Ko je čovek koji je obilazio mesto napada? VIDEO

Britanski istražitelji zaplenili su snimak od čoveka koji je bio među prvim osumnjičenima za napad na Svetski trgovinski centar u Njujorku pre 23 godine, što otvara mnoga nova pitanja o napadu 11. septembra, piše Skaj njuz.

Izvor: Jutarnji.hr

Iscurio snimak sa novim detaljima o 11. septembru: Ko je čovek koji je obilazio mesto napada? VIDEO
EPA PHOTO EPA/ANJA NIEDRINGHAUS/nie-hh

Podeli:

Na snimku snimljenom dve godine pre napada na kule bliznakinje, čovek za koga se u početku sumnjalo, ali je kasnije pušten, luta zgradama američke vlade u Vašingtonu i kaže na arapskom: "Kažu da su naša deca demoni. Međutim, ovo su demoni Bele kuće."

Zatim snima avione u niskom letu i kaže: "Aerodrom nije daleko odavde. Avion poleće."

Snimak koji traje sat vremena završava se u zgradi Kapitola, gde se kamera zadržava na dve limuzine. Glas na snimku kaže: "Njihovi automobili. To ste rekli u planu."

Policajci Skotland Jarda otkrili su snimak kada su uhapsili tadašnjeg starijeg saudijskog studenta Omara al-Bajumija u njegovoj kući u Birmingemu deset dana nakon 11. septembra.

Ispitivali su ga sedam dana, a zatim su ga pustili bez optužnice. FBI ga je kasnije identifikovao kao saudijskog obaveštajnog agenta – što je on negirao, kao i bilo kakvu ulogu u napadima 11. septembra. On je američkim istražiteljima rekao da je njegov film običan turistički video.

Godinu dana kasnije, priznao je da se nedužno sprijateljio sa dvojicom potencijalnih terorista koji su oteti avion srušili na Pentagon, ubivši 189 ljudi.

Još nije poznato da li su njegov snimak ili neki drugi predmeti zaplenjeni tokom racije 2001. godine predati američkim vlastima. Video je nedavno prikazan tokom građanskog suđenja u Njujorku u kojem žrtve 11. septembra i njihove porodice tuže saudijsku vladu za saučesništvo u napadima.

Advokati tužilaca su pre tri godine zatražili od britanske policije da pretraži njihovu arhivu i pošalje sve u vezi sa istragom o Omaru el Bajumiju, nakon čega su im dostavljene 104 kutije arhivskih dosijea.

Tužilac Gavin Simpson rekao je na suđenju: "Snimak omogućava javnosti i porodicama ubijenih 11. septembra da vide mehanizam kojim je Saudijska Arabija pomagala teroristima. Al-Bajumijev snimak ima sva obeležja istraživanja meta Al Kaide."

Šeron Premoli, preživela 11. septembra, rekla je da je Al-Bajumijev jezik veoma inkriminišući.

"Posebno je značajno to što je upotrebio dve reči: jedna su 'demoni' unutar Kapitola, a druga je 'plan' koji se pominje. Nije turistički video, on je istražio sve te zgrade i okolinu. Sjajno je što je policija uspela da se domogne ovih snimaka, ali šteta što smo na to morali da čekamo tako dugo - rekla je ona.

"Ne znamo da li je neko – i koliko dugo – neko u američkoj vladi imao taj materijal. Znamo da FBI i CIA nisu pomagali jedni drugima i da je to dovelo do brojnih neuspeha. Takođe je moguće da je Bušova administracija imala snimak i odlučila da ga sakrije kako bi zaštitila Saudijce", rekla je Premoli.

List iz beležnice sa proračunima udaljenosti aviona od zemlje i horizonta takođe je prvi put prikazan na sudu, ali je Al-Bajumijev advokat sugerisao da je to deo domaćeg zadatka njegovog sina.

Zanimljivo je da članovima Komisije za 11. septembar, koja je sačinila izveštaj o napadima i šta je do njih došlo, nije dostavljena ni sveska ni snimak.

Kritikovali su FBI i CIA zbog lošeg rada, ali su nakon razgovora sa al-Bajumijem u Saudijskoj Arabiji i sami zaključili da on nije deo zavere.

Robin Svon, koautor knjige "Jedanaesti dan, puna priča o 11. septembru", rekao je: "Predmeti koje je obezbedila britanska policija ključni su novi deo slagalice koji zaista podržava ideju da je zaposlenik Saudijski režim je pomagao otmičarima 11. septembra.

Neki moji izvori su sugerisali da je FBI od samog početka nerado čak ni razmatrao mogućnost da je vrh Saudijske Arabije umešan u sve i da je to sastavni deo opstrukcije tog dela istrage", dodao je on.

Nakon napada, saudijska vlada je negirala da je ona ili bilo koji od njenih zvaničnika pomagala teroristima koji su izveli napade 11. septembra.
 

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: