Svet 2

06.09.2024.

19:08

Novi šok od Orbana; Na pitanje svih pitanja ovako odgovorio: Naravno. Neophodno je!

Orban je naveo da je neophodno da se sastanu lideri Rusije i Ukrajine kako bi se okončao rat između dve zemlje, piše Politiko.

Izvor: Avaz.ba

Novi šok od Orbana; Na pitanje svih pitanja ovako odgovorio: Naravno. Neophodno je!
Shutterstock/Gints Ivuskans

Podeli:

Na pitanje da li je moguć susret Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, mađarski premijer je odgovorio:

"Naravno. Neophodno je! Prvo pitanje je komunikacija. Ako nema komunikacije, rat postaje sve gori i gori."

Orban je bio na Ambrozeti forumu u Italiji, gde je učestvovao u diskusiji.

Kako se navodi u programu, forumu će prisustvovati i ukrajinski predsednik, sa kojim Orban tvrdi da ima dobre odnose, čak i nakon što se mađarski lider sastao sa čovekom koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu.

U prvim nedeljama mađarskog šestomesečnog predsedavanja Savetom Evropske unije, Orban je pokušao da sebe predstavi kao "mirotvorca" u ukrajinskom sukobu, iznenadnu posetu Kijevu da se sastane sa Zelenskim, a zatim odleteo u Moskvu da se sastane sa Putinom iste nedelje.

Poslednjih nedelja i Putin i Zelenski su rekli da bi pozdravili posrednike u razgovorima o tome kako da se okonča rat u Ukrajini, ali ne veruju da je Mađarska opcija.

Govoreći u četvrtak na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je rekao da bi Kina, Brazil ili Indija potencijalno mogle pomoći u mirovnim pregovorima.

Zelenski je nakon sastanka sa Orbanom u julu rekao da "mirotvorac" mora ili da ima ekonomiju koja utiče na Rusiju ili jaku vojsku od koje se Putin boji.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: