Svet 8

06.09.2024.

18:56

Rusiji je zaprećeno, opasno

Nova reformistička vlada Irana upozorila je Rusiju da ne stane na stranu Azerbejdžana u graničnom sporu.

Izvor: Index.hr

Rusiji je zaprećeno, opasno
Profimedia

Podeli:

Iranski ministar spoljnih poslova Sajed Abas Aragči preduzeo je neobičan korak ukoravajući Rusiju.

Aragčijeve izjave bile su jasna referenca na odluku Moskve da podrži poziv Azerbejdžana da se otvori koridor istok-zapad kroz Jermeniju do eksklave Nahičivan na zapadu zemlje.

"Regionalni mir, bezbednost i stabilnost nisu samo prioritet već i stub naše nacionalne bezbednosti. Svaka pretnja sa severa, juga, istoka ili zapada po teritorijalni integritet naših suseda ili prekrajanje granica je potpuno neprihvatljiva i crvena linija za Iran", rekao je Aragči.

Ovaj sukob bi mogao da ima šire geopolitičke implikacije, odnosno da posluži kao dokaz da je novoizabrana iranska vlada spremna da zauzme oštriji stav prema Moskvi u okviru napora da izbalansira svoju spoljnu politiku.

Rusija i Iran treba da potpišu novi sporazum o strateškoj saradnji, ali sadržaj je i dalje otvoren za diskusiju, a unutar iranske vlade postoje tenzije oko diplomatskih troškova produbljivanja vojnog saveza sa Rusijom, piše Gardijan.

Iran je takođe pozvao ruskog ambasadora Alekseja Dedova ranije ove nedelje da izrazi svoje nezadovoljstvo stavom Moskve, rekavši da ne želi sukob na svojim granicama na podsticanje Moskve.

Iran se na severu graniči sa Jermenijom i Azerbejdžanom. Mohsen Rezaei, bivši glavnokomandujući Korpusa garde islamske revolucije i sekretar Saveta za ekspeditivnost, koji rešava pitanja između parlamenta i Saveta staratelja, rekao je:

"Ponašanje ruskog državnika nije bilo prihvatljivo i jasno je u suprotnosti sa njihovom deklaracijom prijateljstva sa Iranom, ove nejasnoće treba da budu rešene."

Azerbejdžan je zapretio da će uspostaviti koridor silom

"Nedostatak odgovarajućeg odgovora Rusima u slučajevima ranijih akcija protiv iranskih nacionalnih interesa izazvao je njihovu aroganciju. Treba im dati do znanja da strateška saradnja ne znači odricanje od naših interesa", naglasio je Ahmad Naderi, tvrdolinijaš iz parlamenta.

Iranski režim se istorijski suprotstavljao naporima Azerbejdžana i Turske da uspostave takozvani koridor Zangezur između Azerbejdžana i Autonomne Republike Nahičivan jer bi takav koridor, koji prolazi kroz najjužniju provinciju Jermenije, mogao da prekine pristup Iranu Jermeniji, a zatim u Evropu.

Azerbejdžan je nekoliko puta zapretio da će uspostaviti koridor silom ako bude potrebno, što bi verovatno izazvalo dalji rat sa Jermenijom. Vojni odbrambeni budžet Azerbejdžana je više od tri puta veći od Jermenije, a Baku je demonstrirao svoju vojnu superiornost tako što je u septembru prošle godine ponovo zauzeo okupirane teritorije u Nagorno-Karabahu u roku od 24 sata.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom nedavne posete Vladimira Putina Bakuu rekao da Moskva podržava koridor i da Jermenija sabotira dogovor o njegovom otvaranju postignut uz posredovanje Rusije.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: