Svet 11

06.09.2024.

17:01

Ukrajina izvela "Zmajeve" na front; Bljuju vatru od 2.400 stepeni celzijusa VIDEO

Čini se da ukrajinske snage sve više koriste bespilotne letelice da bacaju supstance slične vatri na položaje ruskih trupa u drvoredima, pokazuju nedavno objavljeni borbeni snimci.

Izvor: Klix.ba

Ukrajina izvela "Zmajeve" na front; Bljuju vatru od 2.400 stepeni celzijusa VIDEO
EPA/SERGEI ILNITSKY

Podeli:

Kolokvijalno, ovo oružje se zove "Zmaj".

Više ukrajinskih jedinica je podelilo video snimke svojih dronova kako prskaju zapaljivi materijal identifikovan kao rastopljeni termit, koji su u suštini sitni komadi metala koji sagorevaju na temperaturama koje mogu da dostignu i do 2.400 stepeni Celzijusa. Usijana supstanca se može rastopiti kroz metal, što znači da može biti neverovatno štetna kada se koristi protiv nekih oklopnih vozila.

Ukrajinske snage su već koristile termitnu municiju da unište napuštene ruske tenkove. Snimak dronova koji ispuštaju rastopljeni termit prvi put su se pojavili u ponedeljak. Čini se da je to prvi put tokom rata da su dronovi korišćeni na ovaj način i predstavlja najnoviju inovaciju za bespilotne sisteme.

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Nekoliko naloga je objavilo video na kojem se vidi kako bespilotna letelica ispušta rastopljeni termit na drvored u istočnoj Ukrajini koji drži Rusija, što je izazvalo više požara.

Napad se pripisuje 108. brigadi teritorijalne odbrane ukrajinske vojske. Dodatni snimci ove taktike kružili su društvenim mrežama u sredu, a 60. mehanizovana brigada ukrajinske vojske objavila je video na kojem se vidi kako dron noću izbacuje trag rastopljenog termita na drvored, ostavljajući vatreni trag za sobom.

"Šok dronovi su naša krila osvete, donoseći vatru pravo sa neba! Postaju prava pretnja neprijatelju, paleći njegove pozicije sa preciznošću koju nijedno drugo oružje ne može da postigne", navodi se u saopštenju.

Grupa "Khorne", deo ukrajinske 116. mehanizovane brigade, takođe je podelila snimke na kojima se vidi kako bespilotna letelica vatrenog izgleda iza sebe izbacuje trag dima i pali šumu ispod.

Jedinica je saopštila da se obično protivi deljenju video zapisa o novim tehnologijama na mreži, ali je odlučila da ipak objavi svoj video jer su snimci termita već bili tamo.

Nije bilo jasno koliku štetu su dronovi na snimcima naneli ruskim snagama u bilo kom od ovih slučajeva, ali izgleda da bespilotne letelice za bacanje termita imaju relativno ograničenu borbenu korisnost izvan napada na drvorede.

Međutim, drvoredi su igrali važnu ulogu u ratu, jer su često odvajali velika polja i pružali skrovišta ruskim snagama da postave prednje odbrane i sakriju svoju artiljeriju ili oklopna vozila.

Rusija je optužena da je tokom rata koristila sopstveno zapaljivo oružje, uključujući beli fosfor. Čini se da video snimci dronova koji dišu vatru objavljeni ove nedelje signaliziraju najnoviju inovaciju za različite ukrajinske programe dronova, jer su Kijev i Moskva i dalje zaključani u kontinuiranom ciklusu trke za razvoj bespilotnih sistema.
 

Podeli:

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: