Svet 0

06.09.2024.

15:56

Orban: Meloni je moja hrišćanska sestra

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da je italijanska premijerka Đorđa Meloni njegova "hrišćanska sestra" i da kulturni identitet igra sve veću ulogu u evropskoj politici.

Izvor: Tanjug

Orban: Meloni je moja hrišćanska sestra
EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Podeli:

"Ona nije samo (moja) koleginica, ona je moja hrišćanska sestra", rekao je Orban novinarima na marginama ekonomskog foruma TEHA u Černobiju, na severu Italije, preneo je Rojters.

Deljenje kulturnih korena ranije "nije igralo veliku ulogu u evropskoj politici, ali sada se približavamo novoj eri", dodao je  mađarski premijer.

Meloni i Orban slažu se oko niza pitanja, uključujući potrebu za oštrijom imigracionom politikom i odbranu tradicionalnih porodičnih vrednosti od onoga što nazivaju LGBT lobijem, navela je agencija.

Orban je u Černobiju izjavio i da je sastanak između predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog svakako moguć i neophodan, prenela je Ansa.

On je, međutim, napomenuo da "i iz Kijeva i iz Moskve nema volje da se postigne mir, jer su i jedni i drugi uvereni da će vreme igrati u njihovu korist".

"Mislim da je mirovna misija neophodna", ponovo je podvukao on, podsećajući i na svoja nedavna putovanja u Moskvu i Peking koje nije odobrila EU, ističući da "postoji potreba za dijalogom sa Ukrajinom, ali i sa Rusijom". 

Prema njegovim rečima, ako se bude čekalo da mirovni plan bude prihvatljiv za obe strane, mira nikada neće biti, jer prvi korak nije mir, već prekid vatre.

"U Evropi postoji ogromna literatura o tome kako postići mir i ova bogata literatura se tiče dijaloga, koji ako se ne dogodi u odgovarajućem trenutku, eskalacija raste i sve postaje teže", istakao je Orban. 

On je naveo da postoji i prekid vatre, o čemu postoji nesporazum u ​​zapadnom javnom mnjenju, prema kojem prvo treba da se napravi mirovni plan, zatim otvore pregovori i onda primeni prekid vatre. 

"Ali to nije slučaj, jer gledajući najnovija iskustva i moje lično iskustvo, moja poenta je prvo prekid vatre, zatim dijalog i na kraju mirovni plan", podvukao je Orban. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Evropa na nogama: "MMF u Rusiji nema šta da traži"

Finska ministarka finansija Rika Pura saopštila je da se Finska pridružila protestu zemalja koje žele da ospore planove Međunarodnog monetarnog fonda da nastavi ekonomske konsultacije sa Ruskom Federacijom po prvi put od početka rata u Ukrajini.

8:09

15.9.2024.

1 d

Podeli: