Svet 0

06.09.2024.

15:30

Berbok poziva izraelsku vladu da prestane sa nasiljem i izgradnjom na Zapadnoj obali

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok pozvala je danas izraelsku vladu da okonča izgradnju ilegalnih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali i preduzme korake da zaustavi nasilje doseljenika nad Palestincima na toj teritoriji.

Izvor: Tanjug

Berbok poziva izraelsku vladu da prestane sa nasiljem i izgradnjom na Zapadnoj obali
EPA/ATEF SAFADI

Podeli:

''Po mom mišljenju, izraelska vlada bi takođe mogla da povrati izgubljeno poverenje na međunarodnom planu zaustavljanjem tekućih projekata naselja", rekla je ona nakon sastanka sa izraelskim kolegom Izraelom Kacom u Tel Avivu.

Ona je apelovala na izraelsku vladu da preduzme ''jaču i vidljiviju akciju protiv nasilnih akata radikalnih (izraelskih) doseljenika", prenosi Cajt onlajn.

Tokom boravka u Jordanu u četvrtak, Berbok je istakla da je Izrael okupatorska snaga na Zapadnoj obali i da je u skladu sa međunarodnim pravom dužan da poštuje zakon, umesto da ugrožava Palestince.

Berbok je napomenula da isključivo vojni pristup nije rešenje za izraelski rat u Pojasu Gaze, i s tim u vezi, ukazala na šest izraelskih talaca čija su tela pronađena u nedelju.

''Protekli vikend je dramatično pokazao da čisto vojni pristup nije rešenje za situaciju u Gazi", rekla je ona novinarima posle sastanka sa Kacom.

Šefica nemačke diplomatije je istovremeno izrazila solidarnost s Izraelom nakon jučerašnje pucnjave ispred izraelskog konzulata u Minhenu.

   

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: