Svet 0

06.09.2024.

13:35

UN poziva na uvođenje embarga za oružje u Sudanu

Misija UN u Sudanu danas je preporučila uvođenje embarga na oružje i stvaranje mirovnih snaga za zaštitu civila, navodeći da obe zaraćene strane vrše nasilje koje preti da eskalira u ratne zločine ili zločine protiv čovečnosti.

Izvor: Tanjug

UN poziva na uvođenje embarga za oružje u Sudanu
EPA/SALVATORE DI NOLFI

Podeli:

U izveštaju Misije UN za utvrđivanje činjenica, zasnovanom na 182 intervjua sa preživelima, članovima njihovih porodica i svedocima, navodi se da su i sudanska vojska i paravojne Snage za brzu podršku (RSF) odgovorne za napade i mučenje civila, kao i vršenje proizvoljnih hapšenja, prenosi Rojters.

''Ozbiljnost ovih nalaza naglašava (neophodnost) hitne akcije za zaštitu civila“, rekao je predsedavajući misije Mohamed Čande Otman.

Civili u Sudanu se suočavaju sve većom glađu, masovnim raseljavanjem i bolestima nakon 17 meseci rata između vojske i RSF.

Posrednici predvođeni SAD saopštili su prošlog meseca da su garantovali sukbljenim snagama poboljšanje pristupa humanitarnoj pomoći na pregovorima u Švajcarskoj, ali da je odsustvo sudanske vojske u razgovorima otežalo te napore.
 

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Šolc ugasio snove EU

Neprijateljstvo Olafa Šolca prema Unikreditovom preuzimanju Komercbanke znak je da će panevropska integracija ostati nedostižna, piše Politiko.

13:35

25.9.2024.

1 d

Podeli: